Mengele Zoo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Mengele Zoo er en roman fra 1989 av den norske forfatteren Gert Nygårdshaug. Dette er første bok i en trilogi som fortsetter med Himmelblomsttreets muligheter og Afrodites basseng.

Historien handler om «Mino Aquiles Portoguesa», som er født i en landsby i Latin-Amerikas regnskoger. Faren lærer ham å jakte på sommerfugler. En dag rammer katastrofen landsbyen, og «Mino» går ut i verden alene. Etter hvert blir han grunnlegger av «Mariposa-bevegelsen», oppkalt etter (den fiktive) sommerfugl-arten Mariposa mimosa. Mariposa er spansk for «sommerfugl».

Boken tar opp temaer som miljøvern, nord-sør-konflikt og imperialisme, og ikke minst hvordan man velger å prioritere sine verdier. Til tross for at Mengele Zoo beskriver verden sett fra en av Jordas mest ettersøkte terroristers øyne, er det lett for leseren å ta parti med «Mino» gjennom hele boken. Han dukker også opp i Nygårdshaugs senere romaner Himmelblomsttreets muligheter, Afrodites basseng og Fortellernes marked.

I mai 2008 ble det kjent at Nils Gaup planlegger en filmatisering av boka. Rettighetene var først i et Hollywood-basert filmselskap, men etter økonomiske problemer havnet de tilbake til Norge. Det satses på en internasjonal produksjon, og man vil derfor sannsynligvis ikke se noen norske skuespillere i rollen som «Mino».[1]

12 desember 2012, postet Nygårdshaug på sin facebook-side at en prøveoversettelse til engelsk er underveis med mulig utgivelse i USA.

Illustratøren og tegneseriemakeren Bendik Kaltenborn har laget en ensiders tegneserie inspirert av Mengele Zoo. http://www.benkalt.no/comics/comics/3040114

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Boken ble kåret til «folkets favoritt» i forbindelse med litteraturfestivalen på Lillehammer i 2007.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wang-Naveen, Mala (29.05.2008): «Mengele Zoo skal filmes». Aftenposten.no. Besøkt 03.10.2008
  2. ^ Wilhelmsen, Ken Willy (01.06.2007): «Mengele Zoo beste norske». NRK.no. Besøkt 03.10.2008