Melvin Franklin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Melvin Franklin med Temptations på Ed Sullivan Show

Melvin Franklin (født David Melvin English 12. oktober 1942 i Montgomery i Alabama, død 23. februar 1995 i Los Angeles) var en soul-sanger fra USA, medlem av den kjente vokalgruppa The Temptations fra starten i 1961.

Franklin flytta til Detroit ni år gammel. Han begynte tidlig å synge og var i ungdomsåra med i ei rekke lokale grupper, blant annet The Voice Masters sammen med Lamont Dozier og David Ruffin (som var en fjern slektning). En annen slektning han sang sammen med, var Richard Street. Han valgte moras navn, Franklin, som artistnavn.

Han blei kjent med Otis Williams og kom inn i hans gruppe, The Distants, som bass-sanger. I 1961 fikk Williams, Franklin og Elbridge Bryant fra denne gruppa – sammen med Paul Williams og Eddie Kendricks fra The Primes – kontrakt med plateselskapet Motown, og de tok da navnet The Temptations. Han fikk tilnavnet «Blue» fordi blå var yndlingsfargen hans.

Enda om Franklin bare sjelden sang førstestemmer, blei hans dype bass et varemerke for gruppa. Han var, etter Otis Williams, den av de originale Temptations som var med lengst. På konserter hadde han Paul Robesons «Ol' Man River» som signaturlåt.

Franklin var plaga helsemessig, både av reumatisme og diabetes, og måtte på 1990-tallet tidvis erstattes av Raymond Davis. Han døde i 1995 av et epileptisk anfall.