Mellus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mellus
Nomenklatur
Aleyrodidae, Aleyrodoidea
Populærnavn
mellus, hvitfly
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenNebbmunner
GruppePlantelus
Økologi
Antall arter: ca. 1450 i verden, 57 i Europa, 6 i Norge
Habitat: på planter
Utbredelse: hele verden
Inndelt i

Mellus eller hvitfly (Aleyrodidae) er en gruppe med plantelus som danner en overfamilie for seg, Aleyrodoidea. De er insekter med sugende munndeler og hører til i den store gruppen nebbmunner. Det er bare funnet seks arter i Norge, de fleste i drivhus, men det forekommer noen flere i våre naboland.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små, spinkle insekter (vingespenn vanligvis omtrent 2 mm, opptil 4 mm), kroppen og vingene er mer eller mindre dekket med et hvitt støvlag (finfordelt voks). Hodet er smalere enne thorax, bredere enn langt, med små fasettøyne. Sugesnabelen er bøyd tilbake under kroppen og når omtrent til midthoftene. Antennene er tynne og består av seks ledd. Vingene er avrundede, store, men spinkle, årenettet begrenser seg gjerne til en enkelt gaffel midt i vingen, eventuelt med en lengdeåre i den bakre delen i tillegg. Hannene har store, tang-aktige ytre kjønnsorganer. Nymfene er flate og mer eller mindre ovale, uten synlige antenner, bein eller vingeknopper. De kan ha lange, håraktige vokstråder.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Alle artene lever av å suge sevje fra planter. De kan bli svært tallrike og setter da tydelige spor etter seg på plantene. Hvert stikk etterlater seg en lys flekk, slik at hele planten kan blekne når de forekommer i store mengder. Mellusene er vanligvis haplodiploide, det vil si at befruktede egg gir opphav til hunner og ubefruktede egg (med det halve kromosomtallet) til hanner. Noen få arter er parthenogenetiske, det vil si uten kjønnet formering. Et spesielt trekk ved mellusene er at utviklingen først går gjennom tre ordinære nymfestadier, som er ubevegelige, men drikker plantesaft, så et fjerde nymfestadium som ikke tar næring til seg. Dette blir ofte kalt et "puppe"-stadium, men det er ikke noen virkelig puppe, siden det ikke skjer noen total omorganisering av kroppsbygning og organer. "Puppe"-stadiet er innkapslet i en kapsel av voks som står igjen etter at det voksne insektet er klekket.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Flere av artene i denne gruppen er alvorlige skadedyr på ulike planter, særlig veksthusmellus (Trialeurodes vaporariorum) (vanligvis kjent som hvitfly) som kan gjøre stor skade på tomater, agurker, blomster og andre planter som dyrkes i drivhus. Den kan formere seg så lenge det er varmt nok og gå gjennom tallrike generasjoner på et år. En annen art med stor økonomisk betydning er bomullsmellus (Bemisia tabaci), som angriper over 600 ulike plantearter og nå også forekommer i drivhus i Norge. Jordbærmellus (Aleyrodes lonicerae) er et brysomt skadedyr på jordbær. Mellus i drivhus kontrolleres i stor grad ved biologisk bekjempelse ved hjelp av rovmidd eller snyltevepser.

Bomullsmellus (Bemisia tabaci)

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]