Melia volkensii

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Melia volkensii
Vitenskapelig(e)
navn
:
Melia volkensii
Gürke
Norsk(e) navn:
Hører til: Melia,
mahognifamilien,
Sapindales
Habitat: busksteppe
Utbredelse: Øst-Afrika

Melia volkensii er et løvfellende tre i mahognifamilien.

Det har en åpen krone og blir 6–20 m høyt. Barken er grå, ganske glatt, men blir furete på eldre trær. Bladene er dobbelfinnete, opptil 35 cm lange og tett hårete når de er unge. Småbladene er ovale til lansettformete og 4–7,5 cm lange. Blomstene er små og hvite; de dufter og sitter i åpne, opptil 12 cm lange blomsterstander. Frukten er en oval steinfrukt som skifter farge fra grønn til lysegrå når den er moden. Fruktene etes av sjiraff, kudu og geiter.

Melia volkensii vokser i halvtørre områder 350–1680 moh. med en årsnedbør på 300–800 mm. Den vokser som regel sammen med Acacia og Commiphora. Arten er utbredt i Øst-Afrika i sørlige Somalia og Etiopia, Kenya og nordlige Tanzania.

Treet er svært nyttig for lokalbefolkningen. Bladverk og frukt brukes som fôr for geiter og storfe, og blomstene er viktige for bier. Trevirket er svært motstandsdyktig mot termitter og brukes til ulike formål. Uttrekk fra bladene brukes som insektmiddel. Røyken når veden brenner er ubehagelig, men mange bruker likevel treet som brensel. Det er vanlig å plante Melia volkensii på dyrket mark med en avstand mellom trærne på minst 10–15 m. Krona må tynnes hvis en skal dyrke lyskrevende vekster som hirse og durra. Røttene er så dype at de ikke er noe problem ved oksepløying.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]