Medvind (friidrett)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Medvind er et begrep innen friidrett som viser til vindstyrken i løps- og hoppøvelser målt av en vindmåler, et anemometer, i meter per sekund (m/s).

Medvind regnes som en fordel i sprintløpene 100 meter og 200 meter og hekkeløpene 100 meter hekk og 110 meter hekk, samt de andre distansene kortere enn 200 meter, eksempelvis for aldersbestemte årsklasser. Også innen hoppøvelsene lengdehopp og tresteg er medvind regnet som en fordel. Det er derfor etablert regler hvordan medvind skal måles og registreres under offisielle friidrettsstevner. I medvind over 2 m/s vil ikke resultatet bli godkjent som rekord, selv om resultatet er gyldig for å beregne rekkefølgen på utøverne i den aktuelle konkurransen.[1] På engelsk omtales resultater satt i medvind utover tillatt grense som wind-assisted. I løpsøvelsene vil alle løpere i stor grad ha like fordeler av vinden, mens det i hoppøvelsene kan gjøre større utslag. Vind er en del av utendørsidretten, der en utøver kan være mer heldig med værforholdene en den neste.

Alle resultat på nevnte øvelser skal registreres med vindmåling, også om det er motvind. Et resultat satt i maksimalt godkjent vind registreres med (+2,0), gjerne satt i parentes. Det er ikke uvanlig at registreringen står uten måleenheten m/s, da dette regnes som selvsagt. Blir det registrert motvind skal også dette noteres, da som negativ medvind, eksempelvis (-1,5 m/s). Ved internasjonale stevner er det krav om elektronisk måler der målingene blir gjort i hunderdeler. Reglene tilsier at en pågynt tidel skal rundes oppover. Dermed skal en måling på +2,01 avrundes til +2,1 og en måling på -1,09 avrundes til -1,0.

Vindmåleren skal være 1,22 meter over bakken. Plasseringen på banen i forhold til de ulike øvelsene fremkommer i regeverket, samt når målingen skal foretas i forhold til konkurrentenes utførelse og hvor lenge målingen skal vare.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ friidrett.no: Internasjonale konkurranseregler Arkivert 16. mai 2012 hos Wayback Machine., hentet 8. august 2012