DTS

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

DTSDigital Theater Systems, er et amerikansk firma fra California som lager standarder for multikanals digitale lydformater til bruk både i offentlige kinoer og private i hjemmekinoer. Firmaet ble startet av blant annet filmregissør Steven Spielberg som i 1991 angivelig ikke var tilfreds[trenger referanse] med de lydsystemer som fantes i offentlige kinoer på den tiden, og utviklingen av DTS startet samme år.

DTS debuterte på kinoer i Steven Spielbergs egen film Jurassic Park i 1993, og kom for første gang til forbrukermarkedet i 1997 med Jurassic Parklaserdisk.

DTS vs Dolby Digital[rediger | rediger kilde]

DTS' nærmeste mer utbredte «konkurrent» er Dolby Digital som debuterte i kinoer januar 1992 i filmen Batman Returns og til forbrukermarkedet i 1995 i filmen Overhengende fare.

Nye dvd-utgivelser kommer gjerne med både Dolby Digital og DTS lydspor, men det mest utbredte[trenger referanse] er likevel Dolby Digital. DTS skal være et bedre system[trenger referanse] enn Dolby Digital, da DTS har en bitrate på 768 eller 1536 kbit/s mot Dolby Digital som bruker 384 eller 448 kbit/s. Den mer enn doble bitraten på DTS-sporet skal visst nok gi et mer troverdig lydbilde med større dynamisk omfang og mindre støy.

5.1[rediger | rediger kilde]

DTS leverer som oftest 5.1-lyd, noe som betyr separate lydspor til 6 separate høyttalere, 2 front-høyttalere, 1 sentrert høyttaler i front, 2 surround-høyttalere bak og et separat lydspor for subwoofer som kalles LFE - Low Frequency Effects (lav-frekvens-effekter) og er som navnet tilsier dedikert til de laveste frekvensene i lydbildet.

Det finnes også 7.1-lyd. Dette betyr at lydbildet er delt opp i 8 separate lydspor som sendes til 8 separate høyttalere i hjemmekinosystemet. De to ekstra høytalerne er på hver side mellom front- og bakhøyttalere.