Med slaver, elfenben og gull. Slaveskipet «Fredensborg»s siste reise.

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fra utstillingen på Aust-Agder kulturhistoriske senter. Modell av slaveskipet «Fredensborg», elefanttenner fra vrakfunnet i bakgrunnen

Med slaver, elfenben og gull. Slaveskipet Fredensborg's siste reise 1767-1768 var en museumsutstilling, en vandreutstilling som ble produsert ved Norsk Sjøfartsmuseum i Oslo. Konservator Johan Kloster var faglig ansvarlig for utstillingen som ble laget av sjøfartsmuseet i samarbeid med Aust-Agder-Museet i Arendal, det danske Handels- og Søfartsmuseet på Kronborg og Göteborg Sjöfartsmuseum. Utstillingen ble vist i Oslo, Helsingør og Göteborg før den endte i Arendal. Utstillingen kunne sees på Aust-Agder kulturhistoriske senter fram til 2011.

Utstillingens tema var, foruten det dansk-norske slaveskipets siste reise, dansk-norsk slavehandel og kolonihistorie, europeisk trekantfart, dansk-norske kulturminner i Ghana og i Vestindia samt kolonialvarene og sukkerets inntog i europeernes forbruksmønster midt på 1700-tallet.

Handelsfregatten Fredensborg hørte hjemme i København, og forliste 1. desember ved Gitmertangen på Tromøy utenfor Arendal. Skipet hadde da nesten gjennomført en "runde" i den såkalte trekantfarten, med anløp på Gullkysten og i Karibia. Skipet var lastet med sukker, fargetre, mahogny og tobakk fra Karibia; elfenben og gull var i transitt fra Gullkysten. På den danske koloniøya St. Croix hadde skipet losset sin last med slaver fra Christiansborg fort i AccraGullkysten og tatt om bord ny last. Ingen mennesker omkom ved forliset, mannskapet reddet seg i land, og kunne etter å ha forsøkt å redde mest mulig av lasten, reise hjem. Kapteinen fikk med seg sin kiste som inneholdt det mest verdifulle av lasten, gullet, og skipspapirene som i dag er å finne i Rigsarkivet i København.

Skipsvraket ble funnet av dykkere i 1974 og gravd ut i 1975 og 1977. Funnene tilhører i dag Norsk Maritimt Museum i Oslo og Kuben i Arendal.

Utstillingen presenterte slaveskipets siste reise basert på gjenstandene fra vrakfunnet og opplysninger fra loggboken og annen dokumentasjon fra Rigsarkivet, samt generell kunnskap om trekantfarten. Utstillingens tekster ble forfattet av konservator Johan Kloster. Disse ble oversatt til engelsk og tysk da utstillingen ble presentert i Arendal.

Utstillingen har gjenoppstått på Kuben (Arendal), den nye utstillingen åpnet 2018.

Kilder[rediger | rediger kilde]