Hopp til innhold

Maximilian III Josef av Bayern

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maximilian III Josef av Bayern
Født28. mars 1727[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
München
Død30. des. 1777[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (50 år)
München
BeskjeftigelseKomponist Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleMaria Anna av Polen og Sachsen (1747–)[5]
FarKarl VII av Det tysk-romerske rike
MorMaria Amalia av Østerrike
SøskenFranz Ludwig von Holnstein
Maria Antonia av Bayern
Maria Josepha av Bayern
Maria Anna av Bayern
Theresa Benedicta av Bayern
NasjonalitetKurfyrstedømmet Bayern
GravlagtTheatinerkirche
UtmerkelserRidder av Det gyldne skinns orden
Våpenskjold
Maximilian III Josef av Bayerns våpenskjold

Maximilian III Josef (født 28. mars 1727, død 30. desember 1777) var kurfyrste og hertug av kurfyrstedømmet Bayern fra 1745 til 1777.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Ha ble født i München og var den eldste sønnen til keiser Karl VII og konen hans, Marie Amilie av Østerrike. Besteforeldrene på morssiden var keiser Josef I og Wilhelmina Amalia av Braunschweig-Lüneburg.

Maximilian Josef som kurfyrste

Da faren døde i 1745 arvet han et land som var i ferd med å bli invadert av Østerrike under Den østerrikske arvefølgekrigen og måtte gi opp kravet på keisertronen og slutte fred med Maria Teresia av Østerrike under Füssen-traktaten, hvor han avtalte å støtte ektemannen hennes, storhertug Frans Stefan av Toscana i det kommende keisarvalet.

Maximilian Josef var en progressiv og opplyst hersker som gjorde mye for å utvikle landet sitt. I 1747 ble porselenfabrikken i Nymphenburg grunnlagt. Den første akademiske institusjonen i München, Det bayerske vitenskapsakademiet, ble grunnlagt i 1759 av Maximillian III. I den alvorlige dyrtiden i 1770 solgte Maximilian kronjuvelene for å betale for korn. Dette året ga han også ut ediktet mot den ekstravagante pompøsiteten som kirken viste, og dette endret den bayerske rococo-perioden. Han forbød også Oberammergau pasjonsskuespill.

I desember 1777 døde Maximilian Josef av kopper uten arving. Som den siste av den yngre gren av huset Wittelsbach, som kom fra Ludvig IV av Det tysk-romerske riket, og som hadde styrt Bayern siden tidlig på 1300-tallet, førte dødsfallet hans til den korte bayerske arvefølgekrigen. Gemalinna til Maximilian, Maria Annen Sofia av Sachsen, forhandlet med Preussen for å sikre Bayern selvstendighet mot Østerrike. Til slutt ble Maximilian etterfulgt av en fjern slektning, kurfyrste Karl IV fra den eldre grenen av dynastiet.

Maximilian III Josef er gravlagt i krypten i Theatinerkirche i München.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Musicalics, oppført som Joseph Maximilian Iii, Musicalics komponist-ID 93072[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, oppført som Maximilian (Maximilian (Max) III. Joseph), Brockhaus Online-Enzyklopädie-id maximilian-maximilian-max-iii-joseph, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b The Peerage, oppført som Maximilian III Jospeh Kürfurst von Bayern, The Peerage person ID p11152.htm#i111520, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b International Music Score Library Project, oppført som Maximilian III Joseph, IMSLP-identifikator Category:Maximilian_III_Joseph, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ The Peerage person ID p11152.htm#i111520, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]