Mattancherry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Mattancherry (på malyalam: മട്ടാഞ്ചേരി) er et område i Kochi, India. Det sies at det opprinnelig var en gate med bare slaktere (sau) som etterhvert ble Muttoncherri, uttales: mattancherry, ergo: navnet «Mattancherry» kommer fra «Ancherry Mattom», eller Namboodiri illam som utenlandske handelsmenn uttalte som Matt-Ancherry, og som gradvis ble Mattancherry. Stedet ligger om lag 9 km fra Ernakulam. Det er hyppig buss og båtforbindelse til Mattancherry fra Ernakulam. Fergene starter fra Main Boat Jetty nær Subash Park i Ernakulam.

Turistattraksjoner[rediger | rediger kilde]

Mattancherry er en del av Ernakulam-distriktet i Kerala. Det er en turistdestinasjon omgitt av backwaters dannet av Arabiahavet. Mattancherry var et handelssenter i dagens Mattancherry. Det ble befolket av folk fra ulike yrker og samfunnslag og fra forskjellige steder i India og utlandet. Folk har kommet og slått seg ned i Mattancherry fra bl.a. Goa, Tamil Nadu og Gujarat.

Tidligere hadde Mattancherry handelsforbindese med Ernakulam. Viktige varer var krydder bl.a. svart pepper, karri dessuten te. Mattancherry mistet etterhvert sin betydning da mange arbeidere i ulike bedrifter fikk ugrunnede ptoblemer med sine arbeidsgivere. Etterhvert overtok Ernakulam denne handelen da Mattancherry viste seg å bli for dyrt. I Mattancherry ligger også Paradesisynagogen (Indias eldste synagoge),[1] videre Mattancherry Palace Museum, Mattacherry Pazhayannur Royal temple og Palliarakkavvu temple, også Venkatraman temple og Jain temple (kjent som MahajanWadi blant lokalbefolkningen) og moskéer. I Mattancherry Palace Museum er det våpen av ulike slag, som sverd, spyd og forskjellig annet som en kanon som ble brukt til å vokte grensene mot tidigere tiders inntrengere. Museet inneholder også portrettmalerier og veggmalerier. Nær muséet finnes et privat kinesisk fiskenett og en bussterminal ligger også her. Ved bussterminalen er det en brygge med båtforbidelse til Ernakulam, Fort Kochi og Willingdon Island (tidligere flyplassen). Her ligger også et marked hvor det finnes ulike sorter krydder samt forretninger med interiør-artikler.

Mattancherry er berømt for å ha en «Jødeby» i sin midte. Dette er et historisk sted og en del av India hvor de gamle jøder startet sin handel. Dette nabolaget er nå berømt for sine antikvitetsbutikker. Det jødiske palass og den jødiske synagoge som er to berømte landemerker befinner seg her.

Attraksjoner[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Abram, David. The Rough Guide to Kerala (2nd utg.). London, United Kingdom: Penguin Books. s. 181. ISBN 978-1-84836-541-4.