Massegymnastikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Massegymnastikk i Pyongyang i 1998.
Arirangfestivalen i Pyongyang 2007.
Barn som holder kort og bytter på ordre fra en person på den andre siden av stadion

Massegymnastikk (en: Mass games) er et fenomen som er sterkt forbundet med den tidligere Østblokken der dette ble utviklet til å bli gigantarrangement, der enkeltindividene gikk opp i en større gruppe i nøye koreagraferte bevegelser.

Antall deltakere var ofte svært høyt, mange tusen og titusener var med på massegymnastikken i store stadioner. Ofte ble en langside benyttet til å vise ulike tablå ved at hundrevis av mennesker viste fram fargede kort eller fargede sider i en stor bok, som ble et bilde, ord eller ett symbol.

Massegymnastikk er forbundet med statlig propaganda, med islag av nasjonalisme, der den tsjekkiske Sokolbevegelsen var framtredende.

Massegymnastikk er benyttet i mange land, også i Vesten, men da uten det sterke politiske innslaget, som for eksempel ligger bak massegymnastikken som i dag gjennomføres i Nord-Korea, blant annet i form av Arirangfestivalene som har så mange som 100.000 deltakere.

Filmen A State of Mind (2004) beskriver i detalj hvordan to unge jenter fra Pyongyang forbereder seg til sin fremføring som en del av denne festivalen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]