Maserati Biturbo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Maserati Biturbo
Maserati 422.jpg
Produsent Maserati
Produsert 19811991
Klasse Sports/Luksusbil
Karosserityper Coupé
Sedan
Generasjoner
Forgjenger
Etterfølger Maserati Shamal
Maserati Ghibli II
Tekniske data
Motor 2.0 liter
2.5 liter
2.8 liter
(Alle V6 med dobbel turbo)

Maserati Biturbo er en sportsbil fra den italienske bilprodusenten Maserati, som ble produsert mellom 1981 og 1991. Biturbo er en todørs, fireseters coupé utstyrt med en 2.0-liters V6-motor med doble turboladere og et luksuriøst interiør. Eksportutgaver var opprinnelig utstyrt med en 2.5-liters V6, som fra 1989 ble økt til 2.8 liter, mens det for det italienske markedet ble produsert flere utgaver med ulike høyeffektsutgaver av 2.0-litersmotoren, grunnet en avgift for biler med mer enn 2 000 ccm sylindervolum. Motoren var hovedsakelig basert på 2.0-litersmotoren fra Maserati Merak. I 1987 fikk motoren elektronisk innsprøytning.

Alle modeller fra Maserati etter Biturbos introduksjon i 1981 og frem til 1997 (med unntak av Maserati Quattroporte) var basert på den opprinnelige Biturbo, blant dem firedørsmodellen 420/425, Spyder, 228, Shamal og Ghibli II.

Historie[rediger | rediger kilde]

Da Alejandro de Tomaso kjøpte Maserati i 1976 hadde han ambisiøse planer for merket. Hans plan var å kombinere Maseratis perstisje med en sportsbil som var mer oppnåelig enn de svært dyre modellene Maserati tradisjonelt hadde bygget, og Maserati sluttet umiddelbart å bygge superbiler som de lenge hadde gjort, som for eksempel Bora og Khamsin.

Biturbo solgte godt fra introduksjonen av, med et salg omkring 40 000 eksemplarer. På grunn av dårlig kvalitetskontroll var modellen upålitelig, og hadde dårlige kjøreegenskaper, særlig på vått føre. Salgstallene falt i årene som fulgte, frem til de Tomaso solgte selskapet videre til Fiat.

Biturbo deltok uten særlig suksess i British Touring Car Championship sent på 1980-tallet, samt European Touring Car Championship og World Touring Car Championship i samme periode.

bilstubbDenne bilrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.