Mascarpone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dessert med mascarponekrem

Mascarpone er en mild kremet friskost laget av crème fraîche og fløte som koaguleres med osteløype (eller for eksempel sitronsyre), og noen ganger tilsettes det også kjernemelk. Etter koaguleringen fjernes mysen uten pressing eller lagring.

Mascarpone er melkehvitt i fargen og har en fast, smørbar konsistens, og undertoner av kokos i smaken. Når den er frisk, lukter den av melk og fløte, og den brukes ofte i stedet for smør til å gi fylde i risotto. Mascarpone er dessuten en av hovedingrediensene i tiramisù. Fettprosenten ligger typisk omkring 75.

Mascarpone brukes ofte som en spesialitet i diverse retter fra Lombardia nord i Italia, og stammer tilsynelatende fra området mellom Lodi og Abbiategrasso, sørvest for Milano, formentlig fra det sene 16.- eller 17. århundre. Navnet sies å komme fra más que bueno («bedre enn godt» på spansk) eller fra mascarpa, et melkeprodukt laget av mysen fra stracchino eller lagret ost. Alternativt kunne det komme fra mascarpia, det lokale uttrykk for ricotta; det lages imidlertid ikke på samme måte, og ricotta er i motsetning til mascarpone basert på myse.