Mary Morris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Mary Morris
Født13. desember 1915
Lautoka
Død14. oktober 1988 (72 år)
Aigle
Utdannet ved Royal Academy of Dramatic Art (–1935)
Beskjeftigelse Skuespiller
Nasjonalitet Storbritannia
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Mary Morris (født 13. desember 1915, død 14. oktober 1988) var en engelsk skuespiller. Hun var en hardtarbeidende skuespiller i England i over fire tiår, hovedsakelig i teater, men gjorde siden også mye arbeid for fjernsyn og tidvis også for film. I henhold til avisen The New York Times hadde hun en tynn og spinkel skikkelse, var mørkladen i huden og med store, uttrykksfulle øyne, og en dyp og mektig stemme.[1]

Hun bør ikke forveksles med en amerikansk skuespiller av samme navn.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Morris ble født på Suva i Fiji som datteren til botanikeren Herbert Stanley Morris og hans hustru Ena de Creft-Harford. Hun tok sin skuespillerutdannelse ved Royal Academy of Dramatic Art.

Hun hadde sin scenedebut tyve år gammel i Lysistrata på Gate Theatre i London i 1936. I 1943 spilte hun Anna Petrovitch i krigsfilmen Undercover som konen til en serbisk geriljaleder. Hun spilte professor Madeleine Dawnay i science-fiction-dramaet for TV kalt A for Andromeda, og dens oppfølger The Andromeda Breakthrough, og kvinne Nummer To i episoden «Dance of the Dead» av The Prisoner (1967).

Hun opptrådte også i Doctor Who i 1982 i episoden «Kinda» hvor hun framstilte sjamanen Panna og hennes motpart var Peter Davison. Andre fjernsynsopptredener omfattet grevinne Vronsky i Anna Karenina (1977, PBS), den makbre, gamle slektningen i Walter De La Mare-fortellingen Seaton's Aunt (1983, PBS), og den formidable matriarken i Police at the Funeral (1989, PBS).

Hun spilte Peter Pan ved to anledninger; en gang på scenen som sigøynergutten, og en gang som Nummer To ved å kle seg ut som ham i en maskerade.

Hun døde av hjertesvikt den 14. oktober 1988 i Aigle i Sveits.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]