Mary Miles Minter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mary Miles Minter
Mary Miles Minter.jpg
FødtJuliet Reilly
25. apr. 1902[1]Rediger på Wikidata
ShreveportRediger på Wikidata
Død4. aug. 1984[2][1][3]Rediger på Wikidata (82 år)
Santa MonicaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller, teaterskuespiller, filmskuespillerRediger på Wikidata
Mor Charlotte ShelbyRediger på Wikidata
Søsken Margaret ShelbyRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Utmerkelser Stjerne på Hollywood Walk of FameRediger på Wikidata
Aktive år1907
IMDbIMDb
Signatur
Mary Miles Minters signatur

Mary Miles Minter (født Juliet Reilly 25. april 1902 i Shreveport i Louisiana, død 4. august 1984 av slag) var en amerikansk skuespillerinne fra stumfilmepoken.

Bakgrunn og liv[rediger | rediger kilde]

Juliet var datter av den berømte Broadwayskuespillerinnen Charlotte Shelby. I en alder av fem år, fulgte hun sin eldre søster Margaret på en audition fordi det ikke var noen barnevakt tilgjengelig for henne.[trenger referanse] Hun ble lagt merke til av regissøren, og hun fikk dermed sin aller første rolle som skuespiller.

I 1912, for å unngå å bryte noen av lovene om barnearbeid i Chicago, fikk hun fødselsattesten av en fetter og forandret Julies navn til Mary Miles Minter.[trenger referanse] Hun spilte i sin første film i 1915 i en alder av 13 år, etter som hennes karriere stadig vokste.

Minters første film sammen den kjente regissøren William Desmond Taylor var i 1919 som hovedpersonen i filmatiseringen av Anne fra Bjørkely som var basert på en canadisk roman som ble publisert for første gang i 1908.

Denne filmen ble godt mottatt både av publikum og filmkritikere og Taylor fremmet aktivt Minter som en kommende stjerne på Hollywood-himmelen.[trenger referanse] Et romantisk forhold utviklet seg mellom dem, som hun senere beskrev som «en vakker hvit flamme».[trenger referanse] Men ifølge Minter (som hadde vokst opp uten noen far), så hadde Taylor reservasjoner mot dette formålet fra begynnelsen og senere begrenset de sin romantikk til hverandre. Noe av grunnen til det var muligens den store aldersforskjellen mellom dem, på cirka 30 år.[trenger referanse]

I 1922 ble William Desmond Taylor myrdet i sitt eget hjem. I et intervju i 1970 hvor Minet beskrev Taylor som sin "kompis", Minter husket hvordan hun brøt sammen og hulket høyt da hun fikk lov til å se regissørens døde kropp i et likhus.[trenger referanse]

Skandalen var gjenstand for omfattende spekulasjoner i amerikansk media. Aviser rapporterte om et kodet kjærlighetsbrev skrevet av Minter som var blitt funnet i Taylors bungalow etter hans død. (disse ble senere bevist å ha blitt skrevet tre år tidligere, i 1919[trenger referanse]). Minter var denne gangen på høyden av sin suksess, etter å ha spilt i mer enn 50 filmer og flere aviser kom med sensasjonelle åpenbaringer om den tjue år gamle filmstjernens forbindelse med den så mange år eldre regissøren.

Det var flere mistenkte til mordet på William Desmond Taylor (inkludert Minets mor Charlotte Shelby) i den lange etterforskningen av Taylors mord.[trenger referanse]

Sent i 1922, flere måneder etter Taylors død, ble Minter kjærester med daværende Los Angeles-korrespondent og filmkritikeren Louis Sherwin, som en gang hadde vært gift med skuespillerinnen Maude Fealy. Minter lagde fire filmer til for filmselskapet Paramount Pictures før kontrakten med filmselskapet gikk ut. Hennes siste film, The Trail of Lonesome Pine, ble publisert i 1923.

Etter at studioet ikke fornyet sin kontrakt med Minet, fikk hun mange andre tilbud, men hun avslo dem alle sammen, og hevdet at hun egentlig aldri hadde vært lykkelig som skuespiller.[trenger referanse] I 1925 saksøkte hun sin egen mor fordi hun hevdet at moren hadde holdt dårlig regnskap med de pengene moren hadde fått fra henne i hennes karriere på TV-skjermen.[trenger referanse] Saken ble løst utenfor rettssaken, men Minet og moren forble uvenner for resten av livet.

Minter kommenterte at hun var dypt tilfreds med å leve uten sin karriere som skuespiller. Minter hadde i løpet av sin skuespiller-karriere investert mye i fast eiendom flere steder i Los Angeles og synes å ha levd i relativ komfort og velstand, selv om hun senere ble utsatt for flere ran og ransforsøk i løpet av hele 1970-tallet og tidlig på 1980-tallet.[trenger referanse]

Politiet beskrev Minet som en skrøpelig gammel kvinne og folk ble ofte sjokkert over å høre at hun en gang i tiden hadde vært en berømt skuespillerinne. Hun døde i 1984 av et hjerneslag i Santa Monica, da hun var 82 år gammel. For hennes mange bidrag til amerikansk filmindustri, har Mary Miles Minter blitt tildelt en stjerne på Hollywood Walk of Fame ved 1724 Vine Street.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, Find a Grave 20224, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6mw46mf, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]