Martin Whitmarsh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Martin Whitmarsh
Martin Whitmarsh.jpg
Martin Whitmarsh under Bahrains Grand Prix 2006
Født29. april 1958 (61 år)
Storbritannia
Utdannet ved University of Portsmouth
Beskjeftigelse Teamsjef for McLaren fra 2009 - 2013
Nasjonalitet Storbritannia Storbritannia

Martin Whitmarsh (født 29. april 1958) er tidligere teamsjef i Formel 1-konstruktøren Vodafone McLaren Mercedes, og også driftsdirektør (Chief Operating Officer) i McLaren Racing, et datterselskap i McLaren Group. Whitmarsh var i tillegg president for Formula One Teams Association (FOTA), og har gjennom dette ansvar for å representere F1-konstruktørenes interesser.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Etter at han i 1980 fullførte sine studier i maskinteknikk ved Portsmouth Polytechnic (nå University of Portsmouth), begynte Whitmarsh å arbeide for British Aerospace (nå BAE Systems) som ingeniør innen strukturell analyse ved selskapets anlegg i Hamble-le-Rice.[1] Han ble forfremmet til en rolle innen forskning og utvikling på avanserte komposittstrukturer og overført til BAe's anlegg i Weybridge. Etter en tid der returnerte han til Hamble-le-Rice, hvor han fikk fikk ansvaret for produksjonen av flyskrogene til Hawk og Harrier-flyene. I 1988 ble avdelingen skilt ut som eget selskap, Aerostructures Hamble Ltd, og han ble forfremmet til produksjonssjef (Manufacturing Director).[2]

McLaren[rediger | rediger kilde]

Whitmarsh forlot i 1989 BAE for å begynne i McLaren som driftssjef, og ble i 1997 forfremmet til direktør med ansvar for driften av McLarens F1-organisasjon og dens partners og sponsorer. Dette gjorde det mulig for den daværende teamsjefen Ron Dennis å konsentrere seg om andre aspekter innen McLaren Group. I 2005 ble han utnevnt til driftsdirektør (Chief Operating Officer) for McLaren Racing.[1]

Den 1. mars 2009 gikk Ron Dennis av som teamsjef for McLaren Racing for å innta en rolle i McLaren Automotive, hvor han planla å øke selskapets satsing på bilproduksjon, og Whitmarsh ble utnevnt som ny teamsjef.[3] Etter å ha startet 2009-sesongen med en bil som ikke var konkurransedyktig, forbedret McLaren seg slik at de ved sesongslutt tok tredjeplassen i konstruktørmesterskapet, et poeng foran Ferrari. I andre halvdel av sesongen scored McLaren mest poeng av alle lagene.

I mars 2010 ble Whitmarsh valgt til president for Formula One Teams Association (FOTA), hvor han erstattet Ferraris styreformann og FOTA's grunnlegger, Luca Cordero di Montezemolo.

Etter en svak 2013-sesong ble Whitmarsh i januar 2014 fjernet fra stillingen som teamsjef og CEO i McLaren Racing, og ble erstattet av sin forgjenger Ron Dennis.[4][5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Team Principal, Vodafone McLaren Mercedes: Martin Whitmarsh». mclaren.com. Vodafone McLaren Mercedes. mars 2011. Besøkt 23. august 2011. 
  2. ^ «People: Martin Whitmarsh». grandprix.com. The Motorsport Company. Besøkt 23. august 2011. 
  3. ^ «Dennis to quit as McLaren F1 boss». BBC Sport. BBC. 16. januar 2009. Besøkt 23. august 2011. 
  4. ^ «McLaren: Ron Dennis replaces Martin Whitmarsh as CEO in coup». bbc.co.uk. 16. januar 2014. Besøkt 16. juli 2014. 
  5. ^ «Dennis to make changes at McLaren after being appointed Group CEO». autosport.com. Haymarket Publications. 16. januar 2014. Besøkt 16. juli 2014.