Martin Schongauer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Martin Schongauer
Hans Burgkmair d.Ä. - Bildnis Martin Schongauer (Kopie).jpg
Født1450Rediger på Wikidata
ColmarRediger på Wikidata
Død2. feb. 1999Rediger på Wikidata
Breisach am RheinRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Kunstmaler[1], gravør, grafiker[1], kobberstikker[1]Rediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i LeipzigRediger på Wikidata
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata

Martin Schongauer - "Maria i rosengård" (1473). Sankt Martin, Colmar.

Martin Schongauer (født omkring 1450 i Colmar, død 2. februar 1491 i Colmar) var en tysk maler og gravør. Schongauer var i hovedsak virksom i Colmar. Hans grafikk utøvde en stor innflytelse på Dürer og på den grafiske teknikkens utvikling i Tyskland.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Martin Schongauer var sønn og elev av guldsmeden Caspar Schongauer og utdannet seg i tilslutning til nederlandsk kunst, særlig Rogier van der Weyden, hvis verker han kanskje har sett i Nederlandene og i Beaune i Frankrike.

Kunstner[rediger | rediger kilde]

Der finnes bare ytterst få holdepunkter til opplysning om hans liv og datering av hans verker. Det store maleri Madonna im Rosenhag i museet i Colmar er på baksiden troverdig datert 1473. Foruten dette tilskrives ham av stilistiske grunner et mindre antall malerier, som hverken er signerte eller daterte, således madonnabilder i München og Wien og Kristi Fødsel i Berlin.

Berømt er han særlig blitet ved sin virksomhet som kobberstikker. Der kjennes i alt 115 blader av ham, alle signerte med hans forbokstaver men intet datert. Ved i ytre kjennetegn — formen av bokstaven M i signaturen — og stilistiske, kan rekkefølgen av stikkene imidlertid noenlunde fastsettes. De eldste går sannsynligvis tilbake til slutten av 1460-årene. Til dem hører Madonna kronet av engler (Max Lehrs 40), Markedsreisen (Lehrs 90), Den hellige Antonius (Lehrs 54), Madonna med papegøyen (Lehrs 37) og fire blader av et Marienleben (Lehrs 5—7, 16), deriblant det meget virkningsfulle av Marias død. Deretter følger blant annet hans største blad, Gangen til Golgata (Lehrs 9), en rekke scener av Kristi liv (Lehrs 17, 18, 4, 8, 15), en apostelrekke (Lehrs 41—52); endelig regnes til hans senere og seneste blader blant annet Den hellige Agnes (Lehrs 67), Den hellige Laurentius (Lehrs 61) og Forkynnelsen (Lehrs 2—3).

Martin Schongauer er en typisk representant for den sengotiske stil i annen halvdel av det 15. århundre. Med dens blanding av naturalisme og en sirlig og presiøs form, særlig fremtredende i den meget maniererte behandling av draperiene med de utallige folder og bukler. Trangen til å gi livfulle, virkelighetstro bilder viser seg ikke alene i de morsomme folkelivsblader, men gir seg også noe pågående uttrykk i de religiøse skildringer; den enkle, storladne stemning som finnes både i den kunst som ligger forut for ham, og i den som følger umiddelbart etter, kan han ikke fastholde; men det er ofte i hans skikkelser en stor ynde og overordentlig følelsesfullhet. Dessuten er han teknisk sett en av sin tids beste kobberstikkere — det viser seg blant annet i hans glimrende ornamentblader — og er særlig i de senere blader nått til stor fasthet og kraft i figurfremstillingen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c The Fine Art Archive, cs.isabart.org, abART person-ID 58721, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hans Wendland, Martin Schongauer als Kupferstecher, Berlin, 1907
  • Max Lehrs, Martin Schongauer, Nachbildung seiner Kupferstiche, Berlin, 1914
  • Jakob Rosenberg, Martin Schongauer Handzeichnungen München 1923
  • Max J. Friedländer, Martin Schongauer Bibliothek der Kunstgeschichte, bind 42, Leipzig, 1922
  • Max Lehrs, KATALOG DER KUPFERSTICHE MARTIN SCHONGAURERS, Wien, 1925

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]