Martí de Riquer i Morera

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Martí de Riquer i Morera (Født 3. mai 1914 i Barcelona, død 17. september 2013[1]) var åttende greve av Casa Davalos og Grande de España og en filolog med en anerkjent internasjonal autoritet på dette området.

De Riquers karriere som forfatter begynte i 1934. De Riquer deltok under den spanske borgerkrigen på nasjonalistenes side og han drev blant annet med propaganda for dem. De Riquer har vært medlem av Real Academia Española siden 1965, president i Real Academia de Buenas Letras de Barcelona og han var et korresponderende medlem av en rekke utenlandske institusjoner. De Riquer er emeritus styreleder i Literaturas Románicas ved universitetet i Barcelona, en posisjon han holdt mellom 1950 og 1984. Han var visekonge av universitetet i 1965 og 1966 og visekonge for det autonome universitetet i Barcelona fra 1970 til 1976. Han er grunnlegger og ærespresident av Sociedad Roncesvals, dedikert til studiet av chanson de geste og cantar de Gesta.

Blant de romanske språkene som de Riquer har studert er oksitansk, fransk, spansk og katalansk. De Riquer var mottaker av en mange æresbevisninger og utmerkelser. I 1962 mottok han Premio mars de Cataluña, i 1990 mottok han utmerkelsen Premio Internacional Menéndez Pelayo. I 1991 mottok han den Premio Nacional de Ensayo fra det spanske kulturdepartementet for hans mange litterære arbeider. I 2000 mottok Morera den Premio Nacional de las Letras Españolas. Han mottok graden Doctor honoris causa (æresdoktor) fra Universitetet i Roma og fra Universitetet i Liège. I 2007 mottok han utmerkelsen Fyrsten av Asturias' pris for samfunnsvitenskap.

Referanser[rediger | rediger kilde]