Marokkansk sypress

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Marokkansk sypress
Marokkansk sypress
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cupressus atlantica
Norsk(e) navn: Marokkansk sypress
Hører til: sypresslekten,
sypressfamilien,
bartrær,
nakenfrøede planter

Marokkansk sypress (latin: Cupressus atlantica) er en art av bartrær innenfor sypresslekten i sypressfamilien (Cupressaceae). Den regnes også av mange forskere som en variant av saharasypressCupressus dupreziana var. atlantica.

Arten vokser i Atlasfjellene i det sørvestlige Marokko, sør for Marrakech. Den har blitt sjelden, men ikke så truet som den meget utrydningstruede saharasypressen. Men reproduksjonen er lav, fordi geiter overgresser området og holder nyveksten nede.

Marokkansk sypress er eviggrønn og inntil 20 meter høy, og bli over 1 000 år gamle. Den har, i motsetning til saharasypressen, kjønnet formering slik de fleste frøplanter har.

Arten er svært lik saharasypress – den har blågrønne eller mørkegrønne, skjellaktige blader med blåskimmer, og med hvit stripe under. Den har mer blåaktig bladverk enn ekte sypress (Cupressus sempervirens). Skuddene er flate og vokser i ett plan. Også konglene er mindre enn hos sypress, både marokkansk sypress og saharasypress har kongler som er inntil 2,5 cm lange.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]