Vaulen (gård)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Markagården Vaulen»)
Vaulen
LandNorges flagg Norge
Kart
Vaulen
63°03′25″N 8°57′29″Ø
Markagården Vaulen i Surnadal kommune

Vaulen er en fraflyttet gård uten veiforbindelse i Surnadal kommune på Indre Nordmøre. Gården var eid av briten James Lawrence Chaworth-Musters fram til han døde i 1948. Ornitologen, eventyreren og krigshelten Musters var en av initiativtagerne bak Kompani Linge. På Vaulen brukte han mye tid på å studere dyre- og fugleliv. Den ivrige smågnagerforskeren betalte bygdefolket for døde mus som han kunne arbeide med.

Musters overtok gården etter foreldrene i 1930. Faren John Patrich Chaworth Musters var en rik engelsk lakselord som kom til Norge på 1880-tallet, først til Lærdal[1] i Sogn og senere til Surnadal, hvor han først fisket laks på gården Harang. I 1895 kjøpte han Vaulen, og bygget flere nye hus her.

Statuen av den tidligere eieren av Vaulen James Lawrence Chaworth Musters slik den står på Vaulen i dag.

Surnadal kommune kjøpte Vaulen av Musters-slekta i 1978.

Gården ligger i Nordmarka mellom Krokvatnet og Solåsvatnet. Man kan kjøre Vestre Nordmarksveg (bomvei) fram til en oppmerket sti. Turen herfra til gården tar rundt en time.

Det var drift her i tidligere tider. Gården lå under Mo sogn, som tilhørte kongen. På slutten av 1600-tallet gikk eiendomsretten over til private. Etter 1723 er det ikke registrert fastboende på gården. Under andre verdenskrig skal det imidlertid ha bodd folk på gården.

Mellom 2002 og 2004 restaurerte Surnadal kommune Vaulen etter stor dugnadsinnsats. Den leies i dag ut til skoleklasser, firma, foreninger og andre interesserte.

Hovedhuset som står her i dag har to etasjer og har 6 soverom og 20 sengeplasser, samt 10 ekstra madrasser. Første etasje har stue/oppholdsrom, spiserom/kjøkken og dusj/vaskerom med varmt vann.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]