Mario Echandi Jiménez

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mario Echandi Jiménez
Mario Echandi Jimenez.jpg
Født17. juni 1915Rediger på Wikidata
San JoséRediger på Wikidata
Død30. juli 2011[1]Rediger på Wikidata (96 år)
San JoséRediger på Wikidata
Far Alberto Echandi MonteroRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, diplomat, juristRediger på Wikidata
Parti National Union PartyRediger på Wikidata
Nasjonalitet Costa RicaRediger på Wikidata
Utmerkelser Storkorset av Isabella den katolskes orden, storkors av Den sivile fortjenstorden (1951)[2]Rediger på Wikidata
Signatur
Mario Echandi Jiménezʼ signatur

Mario Echandi Jiménez (født 17. juni 1915, død 30. juli 2011) var president i Costa Rica fra 1958 til 1962.

Mario Echandi var diplomat før han begynte som politiker. Han hadde vært Costa Ricas ambassadør til USA, og satt som landets representant til FN og Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) fra 1949 til 1950. Echandi fungerte også som utenriksminister under president Otilio Ulate og i den lovgivende forsamlingen under president José Figueres sin andre periode i embetet (1953–1958). President Echandi vant presidentvalget i 1958 valget med 102 851 stemmer som kandidat for National Union Party.

Under hans administrasjon ble noen viktige lover vedtatt i landet. En lov om ekstra årlig lønn til alle arbeidstakere, et nasjonalt institutt for jordreform og kolonisering og den første nasjonale planen for lengre og bedre veier ble opprettet, for å bygge et nettverk av hovedveier over hele landet. Under Echandi`s administrasjon fikk enkelte politiske skikkelser lov å vende tilbake fra eksil, i likhet med tidligere president Rafael Ángel Calderón Guardia, og de fikk mulighet til å organisere seg politisk. Echandi prøvde å bli valgt til president ved ytterligere to anledninger, henholdsvis i 1970 og 1982, men ble beseiret under begge disse valgene. Echandi døde den 30. juli 2011 av lungebetennelse etter et hjerteinfarkt.

Referanser[rediger | rediger kilde]