Marine expeditionary unit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En marine expeditionary unit (MEU, tidligere kalt marine amphibious unit) er det amerikanske marinekorpsets minste selvstendige kampforband. En MEU er en hurtiginnsatsstyrke av regiments størrelse som raskt kan settes inn om en krise oppstår. De inngående delene er detasjert fra sine respektive avdelinger for å gå inn i MEU-en. Den totale styrken består av cirka 2 200 soldater under befal av en oberst.

En MEU består av fire forskjellige deler:

  • En landstridsstyrke (bataljon)
  • En luftstridsstyrke (skvadron)
  • En stridstrenstyrke (bataljon)
  • En stabs- og ledelsesstyrke (kompani)

De forskjellige styrkene er igjen sammensatt av deler fra ulike forband. Sammensetningen varierer avhengig av oppdrag og forutsetninger. Landstridsstyrken inneholder alltid marineinfanteri, men kan også forsterkes med stridsvogner, mekanisert infanteri og artilleri. Luftstridsstyrkens hovedoppdrag er å transportere landstridsstyrken og dens tren mens den er i land. Den inneholder derfor alltid transporthelikoptre av ulik størrelse, men kan selv inneholde understøttelse i form av angrepshelikoptre eller angrepsfly. Stridstrenstyrken består av ingeniørtropper, sanitet og enheter for vedlikehold og transport. Stabs- og ledelsesstyrken står for planlegging og administrasjon og inneholder funksjoner for samband, etterretning og ildledelse.

USAs marinekorps har totalt sju MEU-er.

De deler som inngår i sine respektive MEU roteres i en treningssyklus som består av trening, beredskap og basering ombord på amfibiefartøy. Sammen med de fartøyene som transporterer MEU-en og deres eskortefartøyer danner de en expeditionary strike group (ESG).

En MEU inngår ikke som en del av en Marine Expeditionary Brigade (MEB), men kan inngå sammen med en MEB i en Marine Expeditionary Force (MEF).