Marine Support Unit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En av Marine Support Units patruljebåter

Marine Support Unit (MSU), tidligere kalt Marine Police, er en britisk politienhet som ble opprettet i Wapping i London i 1798, og som siden 1899 har vært en enhet innen Metropolitan Police Service. Styrken ble en mal for utviklingen av politiet i Storbritannia på begynnelse av det 19. århundre, og regnes av mange som den første virkelige politistyrke i moderne forstand i landet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Styrken ble grunnlagt av magistraten Patrick Colquhon og Master Mariner John Harriott for å bekjempe tyveri, plyndring og korrupsjon i Port of London. Den første årlige budsjettet på 5 000 pund ble dekket av Exchequer (920 pund) og West India Merchants and Planters Company (4 020 pund).

Marine Police leide lokaler der Wapping politistasjon senere ble bygget. Det ble utnevnt en Superintendent of Ship Constables og fem konstabler, kalt Surveyors, som patruljerte på Themsen. De hadde også egne roere som fraktet konstablene i åpne båter. I tillegg var det fire konstabler som besøkte skip som lå til kai samt skipskonstabler som ble betalt av skipenes eiere og som overvåket havnearbeiderne. På kaiene var det en konstabel, Surveyor of Quays med to assistenter og 30 politivektere som overvåket last som var lagret der.

I 1829 ble Metropolitan Police Force opprettet. Marine Police hadde da tre stasjoner, i Wapping, Waterloo og Blackwall, og femten båter. I 1899 ble de to styrkene slått sammen, og Marine Police ble Thames Division. Dette navnet ble beholdt helt til 2001.

I 2000-årene[rediger | rediger kilde]

Enheten har fortsatt sitt hovedkvarter i Wapping, nær Tower Bridge. Den hovedoppgaver er å overvåke Themsen og området langs elven, og å bistå andre enheter i Metropolitan Police Service når de har behov for MSUs spesielle ekspertise. De jobber også i nært samarbeid med andre myndigheter, som Port of London Authority, Kent and Essex Police, Special Branch, tollvesenet, immigrasjonsmyndigheter, London Coastguard, RNLI, brannvesenet og helsemyndigheter.

MSU dekker en strekning på omkring 60 km langs Themsen, men opererer om nødvendig også utenfor dette området.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]