Mariahilfer Straße

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mariahilfer Straße
Wien 07 Mariahilfer Straße Shopping f.jpg
Basisdata


Mariahilfer Straße
48°11′55″N 16°21′03″Ø

Mariahilfer Straße (Mariahilfergaten) er en av de største og mest kjente handlegatene i Wien. Gaten utgjør grensen mellom de to distriktene Mariahilf og Neubau.

Die Innere Mariahilferstraße

Gaten deles gjerne i «innere Mariahilfer Straße» (indre Mariahilferstraße) og «äußere Mariahilfer Straße» (ytre Mariahilferstraße). Dette er ikke offisielle navn, men er utstrakt i bruk, både av folk og media.

Historie[rediger | rediger kilde]

Innere Mariahilferstraße, 1908

Allerede før Tyrkias første beleiring av Wien i 1529 var dagens Mariahilfer Straße en viktig vei vestover fra Wien. Dette gjenspeiles også i gatens tidligere navn; Kremser Straße (veien til Krems – en by ved Dunau) og Bayerische Landesstraße (Landeveien til Bayern). Lokalt ble også veien kalt Schönbrunner Straße (veien til Schönbrunn).

I 1663 ble Mariahilfer Straße utnevnt til postgate, noe som økte gatens betydning, og gjorde at det ble etablert flere hoteller her. Under Tyrkias andre beleiring i 1683 ble store deler av bosettingene her ødelagt, men ble senere sakte, men sikker oppbygd igjen.

Med tiden ble det tidligere jordbruksdistriktet gradvis omgjort til en forstad, som tiltrakk seg håndverkere og handelsfolk. Særlig populært var området rundt dagens Schottenfeldgasse.

Byggingen av bymuren Linienwall lagde inndellingen med Innere og Außere Mariahilferstraße. Før distriktene ble innkorporert i Wien utgjorde også denne gaten et skattemessig skille. Dette skillet ble etter sammenslåingen flyttet til den nye bygrensen.

I 1826 ble Innere Mariahilferstraße brolagt, og i 1862 fikk den sitt endelige og nåværende navn; Mariahilfer Straße.

Under byggingen av U-bahn Wiens linje U3 på 1990-tallet og de kaotiske tilstandene som rådde under byggingen dukket det opp mange såkalte "salami-shops". Disse solgte gjerne billige elektriske artikler med lav kvalitet, til de etablerte butikkeiernes store ergrelse. Med de økende husleiene som fulgte ferdigstillelsen av Mariahilfer Straße forsvant imidlertid disse.

Kjente innbyggere[rediger | rediger kilde]