Maria von Trapp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Maria von Trapp
Maria von Trapp in 1948.jpg
Maria von Trapp, bilde fra ansøkning om amerikansk statsborgerskap, 21. januar 1944
Født26. januar 1905
Wien, Østerrike-Ungarn
Død28. mars 1987 (82 år)
Morrisville, Vermont
Gravlagt Vermont
Ektefelle Georg von Trapp (1927 - 1947)
Barn Rosmarie von Trapp (f.1929)
Eleanore von Trapp (f.1931)
Johannes von Trapp (f.1939)
Beskjeftigelse Manusforfatter, sanger, skribent, musiker
Nasjonalitet USA, Østerrike
Utmerkelser Ærestegnet for fortjenster i gull, Benemerenti medal, Siena Medal
Kjent forForfatter av romanen bak The Sound of Music

Maria Augusta von Trapp (26. januar 190528. mars 1987) var det kvinnelige overhodet i sanggruppa til familien von Trapp. Hennes historie om det og hennes families flukt fra nazistene etter Anschluss var inspirasjonen for musikalen Sound of Music.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Maria Kutschera ble født i 1905 i Østerrike på et tog som gikk fra hennes foreldres landsby i Tirol til et sykehus i Wien. Hun ble foreldreløs på sin syvende bursdag. Hun gikk på skole i Wien og gikk ferdig utdannet fra State Teachers College for Progressive Education i Wien 18 år gammel, i 1923. Hun kom til Nonnberg kloster, en Benediktinerorden (Romersk-katolsk) i Salzburg, hvor hun ønsket å bli en nonne. Mens hun fortsatt var en novise ble hun spurt om hun kunne være lærer for en av de syv barna til enkekommandøren Georg Ritter von Trapp og hans første kone, Agathe Whitehead von Trapp. Maria og Georg ble gift 26. november 1927.

Familien Trapp mistet formuen sin i 1935. Tidligere hadde den vært trygt investert i en bank i London. Kapteinen ønsket å hjelpe en venn, Mrs. Lammer, med bankforretningen hans. Han tok ut pengene fra den engelske banken og satte de inn i Mrs. Lammers bank, som etterhvert gikk konkurs. For å overleve sa Trapp-familien opp de fleste av tjenerne sine, flyttet til toppetasjen og lånte ut de ledige rommene til studenter på det katolske universitetet like ved. Erkebiskopen sendte Fader Wasner til dem som prest, og familien gjorde musikk til en karriere. Etter å ha vært med på en festival i 1935 ble de en populær gruppe. Like etter den nazistiske overtakelsen av Østerrike i 1938 flyttet familien til Italia og så til USA. Familiens hjem ble hovedkvarteret til Heinrich Himmler.

Amerika[rediger | rediger kilde]

Til å begynne med kalte de seg selv the Trapp Family Choir og reiste rundt i statene. Etter en ikke særlig suksessfull avtale med Charles Wagner signerte de heller for F. C. («Freddie») Schang. Freddie trodde navnet de brukte minnet for mye om kirken og kristendom og familien «amerikaniserte» seg selv og skiftet, etter hans forslag, til the Trapp Family Singers.[1] Familien, som da inkluderte ti barn, ble berømte i en ny sammenheng hadde snart verdensturneer. Etter krigen skapte de selskapet the Trapp Family Austrian Relief Inc. som sendte mat og klær for å hjelpe Østerrike.

Trapp-familien bygde sitt nye hjem på en gård i Stowe i Vermont i 1942. Georg von Trapp døde av lungekreft 30. mai 1947.

The Sound of Music[rediger | rediger kilde]

Marias bok, The Story of the Trapp Family Singers, ble en bestselger. Den ble filmet to ganger til suksessfulle tyske/østerrikske filmer.

Boka ble senere gjort om til The Sound of Music, en suksessfull Broadwaymusikal av Rodgers and Hammerstein, noe som også gjorde historien populær i USA. The Sound of Music med musikk og tekster av Richard Rodgers og Oscar Hammerstein II, ble fremført på Broadway i slutten av 1959 med Mary Martin og Theodore Bikel i hovedrollene. Det var en suksess og musikalen gikk i mer enn tre år. Filmversonen satte nye rekorder, men baronessen von Trapp sa at hun bare fikk rundt $500,000 av det i forfatterhonorar.

The Trapp Family Singers ble oppløst i 1957 og de forskjellige familiemedlemmene gikk hver sin vei. Maria og tre av hennes barn ble misjonærer sør i Stillehavet. Maria flyttet senere tilbake til Vermont og tok seg av huset deres helt til hun døde av hjertesvikt i 1987, 82 år gammel. Maria von Trapp, hennes mann Georg og Hedwig von Trapp (1918 – 1972), Georg og Agathe von Trapps femte barn, er med i familiegravlunden ved huset deres. Gården er nå passet av Georg og Marias sønn Johannes. Det er en av Vermonts mest populære turistattraksjoner og fungerer også som en av de mange konsertstedene til Vermont Mozart-festival.

Fire av parets oldebarn, alle barn av Stephen von Trapp, sønnen til Georgs eldste sønn Werner, synger som the Von Trapp Children. Maria von Trapps barnebarn, Elisabeth von Trapp, er også artist.

Bøker av Maria Augusta Trapp[rediger | rediger kilde]

  • The Story of the Trapp Family Singers – Maria Augusta Trapp. Philadelphia, Lippincott 1949
  • Around the Year with the Trapp Family – Maria Augusta Trapp. Garden City, New York: Doubleday, 1952 New York, Pantheon 1955
  • A Family on Wheels: Further Adventures of the Trapp Family Singers – Maria Augusta Trapp sammen Ruth T. Murdoch. Philadelphia, Lippincott, c1959
  • Yesterday, Today and Forever: The Religious Life of a Remarkable Family – Maria Augusta Trapp. Garden City, New York: Doubleday, 1952
  • Maria – Maria von Trapp. Carol Stream, Ill., Creation House 1972
  • Let Me Tell You About My Savior – Maria Von Trapp. Green Forest, AR : New Leaf Press, c2000

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Maria Trapp, The Story of the Trapp Family Singers (1949).