Maria Magdalenas evangelium

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flere av de gnostiske apokryfe evangeliene tilskrives Maria Magdalena. Her en skildring av Marias møte med Jesus etter oppstandelsen. Maleri av Aleksandr Ivanov, ca 1834

Maria Magdalenas evangelium eller Mariaevangeliet er et apokryft evangelium som bare er delvis kjent og bevart. Det forteller om et møte mellom disiplene, Maria og Jesus etter hans oppstandelse.

Teksten er kjent gjennom tre funn. Det første er et funn i Egypt i 1896, den såkalte Berlin-kodeksen, et ufullstendig manuskript på koptisk, som er datert til 400-tallet. Teksten ble antagelig forfattet på gresk i første del av 100-tallet.[1]

Evangeliet skildrer disiplenes uro og engstelse når Jesus gir dem befaling om å utbre hans budskap. I denne situasjonen blir de trøstet av Maria, som oppmuntrer dem, og forklarer Jesu ord for dem. Teksten skildrer deretter en diskusjon om hvorvidt Maria gjengir en sann versjon av Jesu budskap, som ender med tillit til Maria.[1] Teksten er tolket som et gnostisk skrift.

Det er ulike omfatninger om hvem Maria var, som jomfru Maria, Maria Magdalena eller en annen Maria.

En norsk oversettelse av Einar Thomassen ble utgitt i samlingen Apokryfe evangelier i serien Verdens Hellige Skrifter i 2001.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b fremstillingen er hentet fra Halvor Moxnes' innledning til Apokryfe evangelier, 2001

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]