Maria Borelius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Maria Borelius
Født6. juli 1960[1]Rediger på Wikidata (61 år)
TäbyRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Politiker, journalist, forretningsdrivende, biolog, skribent, TV-programlederRediger på Wikidata
Embete Minister of Trade (20062006), medlem av Riksdagen (20062006)Rediger på Wikidata
Akademisk grad BachelorgradRediger på Wikidata
Utdannet ved Lunds universitetRediger på Wikidata
Parti ModeraternaRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata

Maria Borelius (født 6. juli 1960) er en svensk journalist og tidligere politiker (moderat), riksdagsmedlem og statsråd (2006). Hun var handelsminister fra 6. til 14. oktober 2006 i regjeringen Reinfeldt. Grunnen til hennes avgang var at hun hadde fått hard kritikk for blant annet skatteplanlegging og bruk av svart arbeidskraft. Samtidig forlot hun både sin riksdagsplass og politikken.

Borelius er utdannet biolog, men ble kjent som journalist, programleder og forfatter. Hun startet sin TV-karriere med programmet Trekvart i 1989, der hun var en av fire programledere. Hun har også vært programleder for vitenskapsprogrammene «Nova» , «Vetenskapens värld» og «Vetandets värld». Borelius har utgitt flere populærvitenskapelige artikler og bøker, samt bøker om foreldrerollen.

Sammen med Annie Wegelius startet Borelius i 1998 mediebedriften K-world som hadde e-læring som forretningsidé. Bedriften ble avviklet i 2002 etter at 700 millioner kroner i kapital hadde gått tapt.

Handelsminister[rediger | rediger kilde]

Borelius' åtte dager i regjeringen besto av skandaler. Først ble det avslørt at hun hadde brukt svart arbeidskraft i hjemmet, noe hun forsøkte å unnskylde med at hun ikke hadde råd til å betale, til tross for at ekteparets sammenlagte inntekt på nittitallet var svært høyt. Det ble deretter avslørt at hun ikke hadde betalt TV-lisens, noe hun ble politianmeldt for. Deretter ble det avslørt at hennes familie har en bolig i Falsterbo og bolig i Cannes som eies av et selskap i skatteparadiset Jersey. Hensikten med dette var å unngå svensk formuesskatt. Statsminister Fredrik Reinfeldt ba fredag den 13. oktober 2006 advokat Johan Gernandt sammen med Borelius å granske hennes privatøkonomi. Dagen etter meddelte statsministeren at Borelius hadde søkt avskjed som handelsminister, noe han aksepterte.

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Borelius utga i 2018 boken Hälsorevolutionen : vägen till en antiinflammatorisk livsstil, og boken ble raskt en salgssuksess. Den ble i 2019 oversatt til norsk og utgitt med tittelen Helserevolusjonen - veien til en antiinflammatorisk livsstil. Boken tar utgangspunkt i forfatterens egne erfaringer med å legge om til et såkalt antiinflammatorisk kosthold som angivelig skal gi bedre helse.[2] Medisinske eksperter har stilt seg tvilende til påstandene som fremsettes i boken.[3][4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Virtual International Authority File[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Mot hälsosammare livsstil». Smålandsposten. 26. mars 2018. 
  3. ^ Heiervang, Camilla (13. november 2019). «Professor i anatomi: – Inflammasjon er blitt et buzzord». Aftenposten. 
  4. ^ «Wolds kritik efter Borelius sommarprat: ”Sorgligt”». Expressen. 28. juli 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]