Margriet Francisca av Nederland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Margriet Francisca av Nederland
Margriet der Nederlanden (2019).JPG
Født19. jan. 1943[1]Rediger på Wikidata (80 år)
The Ottawa HospitalRediger på Wikidata
Beskjeftigelse AristokratRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i LeidenRediger på Wikidata
Ektefelle Pieter van Vollenhoven (1967–)[2]Rediger på Wikidata
Far Bernhard av Nederland[3]Rediger på Wikidata
Mor Juliana av Nederland[3]Rediger på Wikidata
Søsken Beatrix av Nederland, Irene av Nederland, Christina av Oranje-NassauRediger på Wikidata
Barn Maurits van Oranje-Nassau, Bernhard van Oranje-Nassau, van Vollenhoven, Pieter-Christiaan van Oranje-Nassau, van Vollenhoven, Floris van Oranje-Nassau, van VollenhovenRediger på Wikidata
Nasjonalitet Kongeriket NederlandeneRediger på Wikidata
Medlem av Dutch royal houseRediger på Wikidata
Utmerkelser
15 oppføringer
Storkors av Finlands hvite roses orden, Den gule stjernes æresorden, storkors av Løveordenen, storkors av Republikken Italias fortjenstorden, Den aztekiske ørns orden, storkorskommandør av Nordstjerneordenen, storkors av forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden, storkors av Eikekroneordenen, storkors av Kroneordenen, storkorset av Isabella den katolskes orden, storkors av Kristusordenen[4], storkorsridder av Oranje-Nassau-ordenen, storkors av Æreslegionen, storkors av St. Olavs Orden (1964), storkors av Den nederlandske løves orden (1961–)Rediger på Wikidata
Våpenskjold
Margriet Francisca av Nederlands våpenskjold

Margriet Francisca av Nederland (født 19. januar 1943 ved Ottawa Civic Hospital i Ottawa, Ontario, Canada) er prinsesse av Nederland, prinsesse av Oranien-Nassau, prinsesse av Lippe-Biesterfeld, fru Van Vollenhoven. Hun er dronning Juliana og prins Bernhards tredje datter. Hun er nummer åtte i arvefølgen til Nederlands trone.

Oppvekst og utdanning[rediger | rediger kilde]

Hun ble født mens den kongelige familien var i landflyktighet under den annen verdenskrig, de hadde bodd i Canada siden juni 1940. Rommet der fødselen fant sted, fikk midlertidig ekstraterritoriell status for én dag slik at hun, om hun en dag skulle måtte ta over som nederlandsk dronning, kun ville ha nederlandsk statsborgerskap. Dette var nødvendig fordi grunnloven i Canada foreskriver at alle som er født innenfor Canadas grenser får kanadisk statsborgerskap. Det ble gjort på den måten at canadiske myndigheter satte dette området utenfor canadisk jurisdiksjon for denne perioden. Som en takk for dette, og den canadiske gjestfriheten under eksilet, gav dronning Juliana hvert år fra og med 1945 100 000 tulipaner i gave til Ottawa by.

Margriet ble oppkalt etter blomsten Margeritt, denne var et symbol for motstanden mot Nazi-Tyskland under den annen verdenskrig.

I august 1945, etter at Nederland var befridd, kom den kongelige familien tilbake. De flyttet inn i Paleis Soestdijk i Baarn ved Utrecht, der de hadde bodd før krigen brøt ut.

Margriets skolegang fant frem til 1961 sted i Baarn og området rundt, da hun, som søsteren Beatrix avsluttet den med en eksamen fra Baarns Lyceum. Hun fortsatte med et års studier i fransk litteratur, historie og kunsthistorie ved Universitetet i Montpellier i Frankrike. Etter dette året flyttet hun til Leiden der hun skrev seg inn ved universitetets juridiske fakultet. Hun valgte å følge fag som innledning i den juridiske vitenskap, statsrett, Romersk rett og enkelte andre fag.

Giftermål og familie[rediger | rediger kilde]

I Leiden møtte prinsesse Margriet Pieter van Vollenhoven, de studerte ved det samme fakultetet. Forlovelsen ble offentliggjort 10. mars 1965 og 10. januar 1967 fant bryllupet sted i Haag. Paret bodde først på Palass Het Loo i Apeldoorn. De flyttet i 1975 til Huis Het Loo som de i mellomtiden hadde latt bygge.

Margriet og Pieter van Vollenhoven har fire barn:

Tittelen prins av Oranien-Nassau ble gitt barna som en personlig tittel, de tiltales med "Deres Høyhet". Deres barn får ingen adelstitler automatisk.

Arbeid[rediger | rediger kilde]

Prinsesse Margriet deltar i forskjellige styrer innen ulike sosiale og kulturelle områder. Hun representerer også kongehuset innen Nederland ved å besøke institusjoner og bedrifter innenfor helsesektoren og kunst(industrien).

Hun er viseformann for det nederlandske Røde Kors, i 1995 og i 1999 ble hun valgt til formann for det Internasjonale Røde Kors' Standing Commission. I 1965 arbeidet prinsessen for Røde Kors som hjelper første klasse ved et sykehus i Amersfoort og på et ferie/sykehus-skip for handikappede (J. Henri Dunant).

Hun er videre ekstern rådgiver for en landsdekkende forening for frivillige hjelpere (Vereniging Landelijke Unie van Vrijwilligers). Bortsett fra hva som er nevnt her, innehar hun også andre (ære)funksjoner. Prinsessen har også en sterk tilknytning til handelsflåten. Mennesker derfra deltok i dåpen hennes som gudforeldre. Innen denne sektoren er prinsessen høy beskytter for et antall ulike organisasjoner.

Hun er aktiv internasjonalt, som blant annet høy beskytter av Netherland-America Foundation (med hovedsete i New York) og Netherlands American Amity Trust (med hovedsete i Washington). Videre deltar hun og hr. Van Vollenhoven normalt sett alltid når utenlandske statsoverhoder avlegger et offisielt besøk i Nederland.

Kulturelt engasjement[rediger | rediger kilde]

Prinsessen er blant annet formann i den Europeiske Kulturelle Stiftelsen som ble opprettet i 1954 i Genève. Stiftelsen har som mål å støtte og hjelpe kulturelt samarbeide innen Europa. Prins Bernhard var også formann for denne stiftelsen.

Fritid[rediger | rediger kilde]

Prinsessen liker å lese, besøke teaterforestillinger, gå på skøyter og ski, drive med ridning og å vandre. Hun og hennes mann er meget interessert i kulturen og naturen i polområdene, de har sammen reist gjennom nasjonalparkene i nordlig Canada der de også møtte eskimoer og inuitter.

Dekorasjoner[rediger | rediger kilde]

Prinsesse Margriet ble i 1996 tildelt storkors med kjede av St. Olavs Orden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Peerage, The Peerage person ID p10185.htm#i101847, oppført som Margriet Francisca Prinses van Oranje-Nassau Prinses der Nederlanden[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ The Peerage person ID p10185.htm#i101847, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b The Peerage[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.ordens.presidencia.pt[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]