Manx Grand Prix

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ruten som går rundt fjellet Snaefell.

Manx Grand Prix motorsykkelløp (MGP) blir holdt i løpet av Isle of Man TT-løpene hvert år på øya Man og varer i to uker, vanligvis fra slutten av august til begynnelsen av september. Manx Grand Prix er amatørenes motorsykkelløp i motsetningen til de profesjonelles Isle of Man TT som foregår i mai og juni. Disse løpene skiller seg også fra TT-løpene ved at det ikke har løp med sidevogn.

Hendelsen består av seks løp med fire runder med strekning på 60,7 km i kretsløp som begynner i hovedstaden Douglas. Det er ulike klasser for nykommere, lettvekt, ultralettvekt, junior, senior og junior lettvekt og senior klassisk på eldre maskiner.

Manx Grand Prix begynte i 1923 som «Manx Amateur Road Races» eller MARC. Dette ble drevet fram til 1930 da det ble omdøpt til Manx Grand Prix. Det var problemer innledningsvis knyttet til begrepet «amatør» og de første reglene var omfattende og åpne for fortolkninger. I dag er det mange kjørere som oppnår suksess i Manx Grand Prix som går videre og deltar i Isle of Man TT-løpene, men forskriftene forhindrer dem da å delta i Manx Grand Prix, unntatt om de gjør det på klassiske motorsykler. Chris Palmer (tidligere britisk mester i 125cm3) og den avdøde, Richard Britton, har begge fulgt denne vegen i 2002.

Manx Grand Prix er organisert av Manx Motorcycle Club (MCC) basert på reglene og forskriftene til Auto-Cycle Union (ACU) som styrer de fleste motorsykkelløp på De britiske øyer.

Bob Heath er den som har vunnet flest løp, med 11 seire.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata