Manufaktura

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En av inngangene til Manufaktura

Manufaktura er et av de største sentrene for handel, rekreasjon og kultur i Europa. Komplekset ligger i Łódź mellom Zachodnia-, Ogrodowa-, Drewnowska- og Jan Karskis gate.

Manufaktura ble åpnet den 17. mai 2006 etter fem års planlegging og nesten fire års byggearbeid. Til sammen dekker senteret et areal på 27 hektar. Til dette formålet ble den største revitaliseringen i Europa gjennomført. Manufaktura er situert i byens sentrum i postfabrikkbygningene til Izrael Poznański, hvor blant annet handlingen til Władysław Reymonts «Ziemia obiecana» er satt.

Handelsgalleriet

Under ombygningen ble det lagt stor vekt på å bevare plassens gamle stemning, og Manufaktura domineres derfor av gamle postfabrikkbygninger i ugipset, rød murstein. Kompleksets varemerke er det gamle, fem etasjer høye spinneriet ved Ogrodowa-gaten bygd i årene 18771878. I 2009 ble firestjernehotellet Andel’s åpnet her. De andre bygningene i Manufaktura er reist i lignende stil, men er mindre enn spinneriet. Unntaket er handelsgalleriet, som er en helt ny konstruksjon bygd i glass og stål. Det er imidlertid lavere enn de omkringliggende mursteinsbygningene og kan derfor ikke sees utenfra.

En av inngangene til Manufaktura fører gjennom den tidligere, triumfbueaktige hovedporten til det gamle spinneriet. Hele komplekset, som forener historie og samtid, er tegnet av det engelske firmaet Virgile & Stone fra London, i samarbeid med arkitektbyrået Sud Architectes fra Lyon. Fabrikkbygningenes opprinnelige arkitekt var fra 1872 Hilary Majewski.

Til sammen er 90 000 m² mursteinsobjekter blitt restaurert. Hele investeringen har kostet om lag 200 millioner euro.

I Manufaktura finnes til sammen 306 butikker, kjøpesentre, restauranter, konditorier, kafeer, puber og annet. Tjenestesektoren er på over 12 000 m². Komplekset har også et torg på 30 000 m², Polens nest største etter gamlebytorget i Kraków, med Europas lengste fontene på 300 meter. Klientene kjøres rundt på det store torget med to trambusser.

Ved siden av handelssektoren finnes også et restaurantkompleks, bilsenter, kultursenter (med blant annet Kunstmuseet, Vitenskapsmuseet, Bymuseet (i Izrael Poznańskis palass) og Fabrikkmuseet) og underholdningssenter. Sistnevnte består blant annet av en kino med 15 saler, roll arena, klatrevegger, helsestudio og skatepark.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]