Manuel Pinto da Costa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Manuel Pinto da Costa
Manuel Pinto da Costa.jpg
Født5. august 1937 (82 år)
Água Grande
Beskjeftigelse Samfunnsøkonom, politiker
Parti Movimento de Libertação de São Tomé e Príncipe – Partido Social Democrata
Nasjonalitet Portugal, São Tomé og Príncipe
Utmerkelser José Marti-ordenen, storkjede av Infante Dom Henriks orden[1], Agostinho Neto-ordenen

Manuel Pinto da Costa (født 5. august 1937 i Água Grande) er en saotomesisk politiker. Han var den første president i São Tomé og Príncipe (1975–1991) og ble i 2011 på nytt landets president.

Pinto da Costa fikk sin utdannelse i DDR, der avla doktorgrad i økonomi ved Humboldt-Universität zu Berlin. Han var politisk aktiv og ble i 1972 leder for Movimento pela Libertação de São Tomé e Príncipe (MLSTP), som kjempet for uavhengighet for São Tomé og Príncipe fra kolonimakten Portugal. Fra eksil ledet han São Tomé og Príncipe til uavhengighet og ble i 1975 landets første president. Under hans ledelse ble et autoritært ettpartistyre innført. Det ble lagt opp til en radikal sosialistisk politikk.[2] Flerpartisystem ble innført i 1990 og MLSTP beholdt makten med Pinto da Costa som president til 1991, da han ikke stilte til valg som president.

Han gikk en periode ut av politikken, men stilte opp ved presidentvalgene i 1991 og 2001, begge ganger uten å lykkes. Det gjorde han i presidentvalget i 2011[3] og 3. september 2001 etterfulgte han Fradique de Menezes i presidentembetet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.ordens.presidencia.pt/?idc=153
  2. ^ São Tomé & Principe, Landguiden, Utrikespolitiska Institutet.
  3. ^ Sao Tome picks new president, AFP, 7. august 2011.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]