Manolis Andronikos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Manolis Andronikos (gresk: Μανόλης Ανδρόνικος; født 23. oktober 1919 i Bursa, død 30. mars 1992 i Thessaloniki) var en gresk arkeolog og professor som var ansatt ved Aristoteles-universitetet i Thessaloniki.

Han studerte filosofi ved Universitetet i Athen, og i 1952 ble han professor i klassisk arkeologi ved Aristoteles-universitetet i Thessaloniki. Senere fortsatte han sine studier ved Oxford University med den berømte professor Sir John D. Beazley (1954–1955). Han kom tilbake til Aristoteles-universitetet i Thessaloniki i 1957 hvor han underviste i arkeologi, først som instruktør før han i 1964 ble ansatt som professor der.

Manolis Andronikos gjennomførte mange arkeologiske undersøkelser overalt i Hellas, men mest i Veria, Naousa, Kilkis, Khalkidiki og Thessaloniki, men hans viktigste forskninger ble gjort i Vergina. Det største øyeblikket i hans liv fant sted 8. november 1977, da han oppdaget ett av de viktigste arkeologiske funnene i hele det 20. århundre. Da fant han det som kan være graven til Filip II av Makedonia ved Vergina i prefekturet Imathia. Graven han identifiserte som Filips var uåpnet og inneholdt mange uvurderlige gjenstander, som for eksempel den gylne larnaks (gresk: Χρυσή Λάρνακα).

Funnene fra denne kongelige graven ble senere inkludert i den omreisende utstillingen The Search for Alexander [«Letingen etter Aleksander»] som ble vist frem i fire byer i USA fra 1980 til 1982. Mens oppdagelsen var av stor arkeologisk viktighet, har identifikasjonen av graven med Filip vært omstridt og mange kritikere mener at det ikke er graven av Filip av Makedonia som var blitt funnet, men isteden hans ubetydelige sønn Filip III Arrhidaios.

Han var medlem av det arkeologiske rådet mellom 1964 og 1965, Athens arkeologiske Organisasjon. Han bodde permanent i Thessaloniki og døde den 30. mars 1992.