Corregidor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Corregidor
Isla ng Corregidor
Satellittfoto av Corregidor i Manilabukten
Geografi
PlasseringManilabukten, Sørøst-Asia
Antall øyer1
Areal 5 km² km²
Høyeste punktNordsiden (121 m)
Administrasjon
LandFilippinene
BefolkningsgrupperTagalog
Posisjon
Kart
Corregidor
14°23′08″N 120°34′23″Ø

Corregidor er en liten, befestet øy i Filippinene. Den ligger ved innseilingen til Manilabukten, ca. 48 km vest for Manila. Forvaltningsmessig hører Corregidor imidlertid til Cavite City. Corregidor har form som et rumpetroll. Øyas areal utgjør ca. 5 km².

Historie[rediger | rediger kilde]

Spanske tid[rediger | rediger kilde]

Øya var bebodd av fiskere allerede før spanjolene fikk herredømmet over Filippinene. I den spanske tiden var det en signalstasjon på øya, og fra her ble det tent et bål for at man i Manila skulle kunne se at det kom hjemvendende skip. I 1795 ble det bygget en flåtehavn på øya, senere fulgt av et marinesykehus og i 1836 ble det bygget et fyrtårn. Den lille byen San Jose på Corregidor utgjorde regjeringssetet på Corregidor.

Amerikansk tid[rediger | rediger kilde]

Kart over Corregidor i 1941.
USAs angrep på Corregidor i 1945.
Ruiner av befestningene fra andre verdenskrig står fortsatt igjen.

Etter USAs overtagelse av Filippinene i 1898 ble øya i 1907 utpekt til militært område, og militærposten fikk navnet Fort Mills. På grunn av sin beliggenhet var den særdeles velegnet til forsvar av Manilabukten og ble fra 1909 befestet med artilleristillinger og bunkere og det ble anlagt veier. Da arbeiderne forlot øya den 15. mars 1912 var den blitt til en militær festning. På grunn av øyas klippefylte natur og disse befestningene blir Corregidor ofte omtalt som "The Rock".

Under den japanske invasjonen i desember 1941 ble øya 21. desember hovedkvarter for den amerikanske marinen i området, som var underlagt general Douglas MacArthur. Tross blokade og heftige bombardementer fra luften kunne Corrigidor holde ut lenge, og avlaste Bataan som siste tilbaketrekningsmulighet for de filippinske og amerikanske styrkene.

11. mars ble general MacArthur tilbakekalt fra Corregidor og evakuert til Australia via Mindenao. Også etter at Bataan falt den 9. april holdt amerikanerne på øya forbitret ut i 27 dager. Den 5. mai innledet 2 000 japanere et angrep på øya med støtte fra luften og den følgende dag kapitulerte forsvarerne. Under den japanske besettelsen forble en japansk styrke på omkring 300 mann på øya sammen med ca. 500 krigsfanger.

Under amerikanernes gjenerobring av Filippinene i 1945 ble krigsfangene transportert bort. De amerikanske troppene stod overfor 5 000 japanere da de etter frigjørelsen av Luzon og størsteparten av Manila angrep øya den 15. februar 1945. Kampene om Corregidor varte i tolv dager og kostet drøyt 900 ofre på amerikansk side, mens nesten alle japanerne omkom. I 1947 ble øya overtatt av Filippinene.

I dag[rediger | rediger kilde]

I dag er Corregidor hovedsakelig et historisk minnesmerke. På øyas høyeste punkt står minnesmerke over stillehavskrigen. Med de stadig synlige militære anleggene som f.eks. Malinta-tunnelen, det gamle fyrtårnet og mange parker er Corregidor en av de store turistmagnetene på Filippinene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]