Mangarano

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mangarano
TidssoneUTC+03:00
Høyde over havet1 652 meter

Mangarano
19°57′00″S 46°58′00″Ø

Mangarano er en by og kommune på Madagaskar. Det tilhører distriktet Antsirabe II, som er en del av Vakinankaratra-regionen. Mangarano ligger om lag 23 km fra Antsirabe, om lag 1650 moh.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Ved kommunetellingen i 2001 ble det anslått at kommunen hadde om lag 8000 innbyggere. Av dem er 95 % av befolkningen i kommunen er bønder, mens de resterende 5 % lever av å oppdra husdyr. De viktigste avlingene er ris, poteter og mais.

Skolevesen[rediger | rediger kilde]

I Mangarano finnes det en grunnskole og en videregående skole.

Sykehus for spedalske[rediger | rediger kilde]

Helt fra 1918 har det vært et spedalskesykehus i Mangarano.

I utgangspunktet startet arbeidet blant spedalske i Antsirabe ved at misjonæren Thorkild Rosaas bygget spedalskehjemmet Ambohipiantrana der i 1887. Men det lå for nær byen, så staten forlangte at det skulle flyttes, og i 1918 kunne Johannes Einrem innvie det nye sykehuset han hadde bygd på Mangarano. På det meste var det over 900 pasienter der, i 1963 var det 163 syke. I tilknytning til dette var det også barnehjem for friske barn av spedalske foreldre. Driften ble finansiert dels av staten, dels av Det Norske Misjonsselskap. Arbeidet på institusjonen ble ledet av norske diakonisser, deriblant Marie Føreid og Milly Kopperud. I mange år hadde «Presten med de røde annonsene», Olav Kristian Strømme, annonser i norske aviser for å samle inn penger til søster Millys arbeid på Mangarano spedalskesykehus.

Kilder[rediger | rediger kilde]