Manduca florestan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Manduca florestan
Manduca florestan
Manduca florestan
Vitenskapelig(e)
navn
:
Manduca florestan
Stoll, 1782
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Svermere
Slekt: Manduca
Habitat:
Utbredelse: Sørlige Nord-Amerika sørover til Argentina

Manduca florestan er en sommerfugl som tilhører familien svermere (Sphingidae). Den finnes fra Arizona i nord sørover gjennom det meste av Sør-Amerika. Larven kan leve på en lang rekke forskjellige planter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En stor (vingespenn 99–110 mm), grålig svermer med forholdsvis kontrastrike vingetegninger. Fargen kan variere en god del. Kroppen er grønnlig grå, brystet har svarte og hvite sidestriper, bakkroppen svarte, trekantede sideflekker på alle ledd. Forvingene har en diffus, rødbrun flekk rundt midten, like ved denne to korte, svarte lengdestreker. Rundt vingespissen er det et halvsirkelformet, svart bånd. Forvingens bakhjørner er markerte og litt uttrukne hos hannen. Bakvingene er mørkt sjokoladebrune med en diffud, lys flekk ved bakhjørnet. Larven er grønn med knudrete hud og brede, hvite skråstriper på hvert ledd. Hornet på bakkroppen er stort og påfallende piggete. Puppen har en kort, fri sugesnabel. Den ligger på ryggen, trolig for å unngå skader på den utstikkende sugesnabelen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven kan lever på en rekke forskjellige planter i familiene Verbenaceae, Bignoniaceae, Boraginaceae og Oleaceae.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne svermeren finnes fra det sørlige Arizona i USA sørover gjennom hele Mellom-Amerika og det meste av Sør-Amerika i alle fall til de nordligste provinsene i Argentina.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Oehlke, W. Sphingidae of the Americas – Manduca florestan. [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]