Hopp til innhold

Maldiskusjon:Vitenskap

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jeg er litt usikker på denne malen og dens inndelingen. Kanskje fordi jeg ikke vet nok, men samtidig synes jeg at malen springer veldig raskt fra en (av flere mulige?) gammel/tradisjonell inndeling i noen få hoveddisipliner til en opplisting av noe få (og tilfeldige?) fag med mye kortere faghistorie. Mvh --M Haugen 18. okt 2011 kl. 09:55 (CEST)

Nåværende versjon bærer preg av et syn på vitenskapsinndeling som personer skolert i idéhistorie og (vitenskaps-)filosofi vil kjenne seg igjen i, nemlig at alle andre vitenskaper er utsprunget av filosofien og at "tradisjonell inndeling" er den som var fremherskende da skolastikk "god latin". Selv ville jeg puttet filosofi sammen med andre humaniorafag. En inndeling som viser hvor nært/fjert beslektet fag er, må nesten lages på en mer avansert måte enn det Mediawiki muliggjør, som for eksempel grafisk som dette H@r@ld 18. okt 2011 kl. 22:35 (CEST)
Godt poeng. Og hvorfor er forholdsvis unge fag som sosialpsykologi og kriminologi tatt med her, mens unge og gamle fag som etnologi, litteraturvitenskap, farmasi, veterinærfag, logistikk, pedagogikk, medievitenskap osv osv mangler. M Haugen 18. okt 2011 kl. 23:21 (CEST)

Da har jeg laftet om malen etter disposisjonen i Norsk inndeling av vitenskapsdisipliner; det er antagelig det nærmeste vi kommer en objektiv kilde til termer, struktur osv. Jeg har forsøkt å ta med alle termer på xx0-nivå, men jeg kan ha glemt noen, og det kan være grunn til å ta med noen å lavere nivå i strukturen. Jeg håper at vi kan være enige om å bruke den samme inndelingen som modell og struktur for eventuelle videreutvidelser av denne malen. Mvh --M Haugen 16. nov 2011 kl. 20:09 (CET)

Jeg flyttet Informasjonsvitenskap fra Naturvitenskap til Samfunnsvitenskap, og la Informatikk til under Naturvitenskap. Jeg mener Norsk inndeling av vitenskapsdisipliner støtter dette, siden Bibliotek- og informasjonsvitenskap - og to andre informasjonsfag - listes under Samfunnsvitenskap der. (Jeg ser at Norsk inndeling av vitenskapsdisipliner også oppgir Informasjons- og kommunikasjonsvitenskap som en Naturvitenskap, men dette må være det som vanligvis heller kalles Informasjonsteori i dag.) Andreas L Opdahl (diskusjon) 7. jun 2013 kl. 11:01 (CEST)