Malangen sorenskriveri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Malangen sorenskriveri var et sorenskriveri i Troms fylke mellom 1. januar 1917 til 1. april 1985. Det oppstod som følge av at Tromsø sorenskriveri ble nedlagt, og i stedet kom det to nye, Malangen og Lyngen sorenskriveri. Malangen omfattet da følgende tinglag: Balsfjord, Lenvik, Målselv og Tromsøysund. Malangen sorenskriveri ble på flere måter regnet som det embetet som videreførte det gamle Tromsø sorenskriveri.

Fra 23. september 1921 ble Tromsøysund tinglag overført til Lyngen sorenskriveri. Fra slutten av 1920-tallet brukes ikke lenger betegnelsen tinglag. Sorenskriveriet dekket nå følgende herreder: Målselv, Øverbygd, Lenvik, Hillesøy, Balsfjord og Malangen.

Neste endring av jurisdiksjonsområdet skjedde i 1964. Selve endringa skjedde innen den nye storkommunen som nå Tromsø by ble. Malangen sorenskriveri dekket fra nå av de nye storkommunene Målselv og Balsfjord, og fastlandsområdet av Tromsø by. Dette siste var det samme som fastlandsområdet av gamle Tromsøysund, i tillegg til den delen av Ullsfjord som ble lagt til Tromsø. Begge disse nye områdene lå tidligere under Lyngen sorenskriveri. Samtidig ble Øverbygd herred slått sammen med Målselv og Malangen herred sammen med Balsfjord og således en del av Malangen sorenskriveri.

1. april 1985 ble Malangen sorenskriveri nedlagt. Sammen med Tromsø byfogdembete ble det omgjort til den nye Tromsø byrett.

Sorenskrivere[rediger | rediger kilde]

Malangen sorenskriveri ble som nevnt på flere måter regnet som det embetet som videreførte det gamle Tromsø sorenskriveri. Blant annet gikk den siste sorenskriveren i Tromsø uten avbrudd i tjenesten inn i embetet som den første sorenskriveren i Malangen sorenskriveri.

Sorenskrivere i Malangen 1917-1985:

  • 1917 Figenschou, Jahn Christopher
  • 1917-1923 Vogt, Ludvig Adler Lie
  • 1923-1948 Kobro, Jens Isak de Lange
  • 1948-1961 Johnson, Jacob Espolin
  • 1962-1980 Wallerud, Leif
  • 1980-1985 Beer, Martin

Arkiv[rediger | rediger kilde]

Arkivet etter Malangen sorenskriveri er avlevert til Statsarkivet i Tromsø i flere omganger. I 1952 mottok Statsarkivkontoret i Tromsø første avlevering, siden kom det ytterligere materiale inn i 1990, 2001 og 2004. Malangen sorenskriveri overtok det nedlagte Tromsø sorenskriveris arkivsaker og videreførte sakene. Videreførelsen vises blant annet ved at pantebokseriens nummerering bygde videre på Tromsø sorenskriveris nummerering (fortløpende), og ved at innførslene i panteboka ikke ble avsluttet, men fortsatte uten en eneste sides avbrudd. Arkivmaterialet utgjør i dag samlet om lag 55,2 hyllemeter.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Statsarkivet i Tromsø: Arkivkatalog for Malangen sorenskriveri

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Malangen sorenskriveri sitt arkiv hos Statsarkivet i Tromsø