Malá Fatra nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Malá Fatra nasjonalpark
Krivanska mala fatra hreben.jpg
LandSlovakia Slovakia
OmrådeŽilina
Nærmeste byŽilina, Martin
Areal226,3 km²
Høyde over havet1 708 8 meter
Opprettet1. april 1988

Malá Fatra nasjonalpark
49°12′50″N 19°4′51″E

Vrátna-dalen

Malá Fatra nasjonalpark (slovakisk: Národný park Malá Fatra) er en nasjonalpark i Nord-Slovakia, og en del av den lange fjellkjeden Karpatene.[1]

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Parken ligger i den nordøstre delen av Malá Fatra-fjellene; den delen som kalles Krivánska Malá Fatra. (Den andre delen av Malá Fatra-fjellene (Lúčanská Malá Fatra), ligger mot sørvest på den andre siden av elven Váh.)

Parkområdet var mellom 1967 og 1988 et landskapsvernområde. I 1988 ble nasjonalparken opprettet. Arealet er 226.3 km². I tillegg kommer en 232.62 km² buffersone.

Naturforhold[rediger | rediger kilde]

Parken er dominert av dalen Vrátna og fjellene som omkranser denne til en slags gryteform. Fra nordsiden kan man fra landsbyen Terchová følge den eneste veien inn i dalen. Nordsiden av fjellene er lavere enn på sørsiden, men desto mer dramatiske. Her finner man bratte kalksteinsklipper gjennomskåret av små elver i dype juv. Dalen og fjellsidene er skogkledde (83 %), og mot sør reiser fjellene seg over tregrensen til en lang rygg med høye topper. Høyeste topp er Veľký Kriváň (1709 moh.). Fra toppen her har man utsikt sørover mot Martin og fjellene Veľká Fatra, som tross navnet er lavere enn Malá Fatra-fjellene.

Flora og fauna[rediger | rediger kilde]

Av trær er bøk, furu og gran vanligst. Dalen har områder som er kultivert til enger for sauehold. Andre planter er f.eks aurikel.

Dyrelivet er rikt, og omfatter bl.a bjørn, ulv, oter, gaupe og kongeørn.

Turisme[rediger | rediger kilde]

Dalen er godt besøkt hele året, og har et par skiheiser som kan frakte de besøkende til toppene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Národný park Malá Fatra». www.npmalafatra.sk. Besøkt 26. desember 2015.