Magnetlås

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Magnetlås festet på karmside

En magnetlås er en elektromagnetisk lås som kan styres ved å kontrollere spenningstilførsel.

Bruksområder[rediger | rediger kilde]

Magnetlåser har flere bruksområder, men er mest utbredt til avlåsing av dører og porter. I tilfeller der det er vanskelig å montere låskasse i en dør (f. eks. glassdører) vil en magnetlås være et alternativ.

Oppbygging og funksjon[rediger | rediger kilde]

En magnetlås består av en elektromagnet og en metallisk ankerplate som festes henholdsvis på dørkarm og dørblad. Ved tilførsel av elektrisk spenning til elektromagneten vil det dannes et magnetisk felt som holder ankerplaten fast. Når spenningstilførselen til elektromagneten brytes, vil magnetfeltet raskt svekkes slik at ankerplaten kan frigjøres og døren kan åpnes.

Normalt har magnetlåser en holdekraft på mellom 2500 og 6000 Newton.

Sikkerhet[rediger | rediger kilde]

Fordi det er nødvendig med kontinuerlig tilførsel av spenning for å opprettholde magnetfeltet fra elektromagneten, vil en magnetlås alltid ha "omvendt funksjon" (engelsk "fail safe"). Dette betyr at en dør eller port med magnetlås vil være låst så lenge det tilføres spenning, og åpne når spenningstilførselen brytes. Følgelig vil man da oppleve at døren eller porten blir stående ulåst ved strømbrudd. Dette er årsaken til at magnetlåser ikke tilfredsstiller FG-kravene til avlåsing mht innbruddssikkerhet. Ofte benyttes magnetlås sammen med annen avlåsing, f.eks. som supplement til panikkbeslag for å forhindre at rømningsdører benyttes som gangdører. Når spenningstilførselen til magnetlåsen da er koblet via brannsentral, vil rømningsdørene kunne åpnes ved utløst brannalarm.