Hopp til innhold

Mads Wiel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mads Wiel
Født18. mars 1791[1][2]Rediger på Wikidata
Frederikshald
Død25. nov. 1835[1][2]Rediger på Wikidata (44 år)
BeskjeftigelseHandelsmann, gründer Rediger på Wikidata
BarnAndreas Melchior Glückstad Wiel
NasjonalitetNorge
Kongegården i Halden midt på tegningen. Wiel fikk bygget huset som bolig i 1820. Fra Norges Land og Folk i 1885

Mads Truelsen Wiel (født 18. mars 1791 i Fredrikshald, død 25. november 1835) var en norsk handelsmann og industrigründer.

Mads Wiels far var en velstående kjøpmann, skogeier, trelasthandler, sagbrukeier og skipsreder, og sønnen arvet en omfattende forretningvirksomhet bare 16 år gammel: en stor bygård, løkker, sjøbu, arbeiderbrakker og mindre husværer, lastetomter, sagbruk, møller, gårder og to skip, samt et repslageri og et tobakkspinneri.

I 1812 dro Mads Wiel til København. Der fikk han høre at det gjeldende importforbudet på bomull skulle oppheves. Straks etter kontaktet han mekanikeren og industrispionen Charles Axel Nordberg og bestilte et komplett bomullspinneri og noen vevemaskiner. I 1814 forsøkte Wiel å frakte maskineriet til Norge med sitt eget skip, men skipet og lasten ble konfiskert av svenskene. Først i 1815 kom produksjonen ved bomullsspinneriet i Tistedal/Tistedalen i gang, men da også med kongelig privilegium fra den nye unionskongen i Sverige. Spinneriet blir regnet som den første mekaniske industrivirksomheten i Norge. De første årene ble maskinen drevet med mekanisk kraftoverføring fra Tistafossen. Senere ble det elektrifisert. Spinneriet ble lagt ned i 1971.

Wiel tjente aldri mye penger på industriproduksjonen. Markedet var ennå ikke modent for industriprodukter, og driften lå ofte nede i de første årene.

Wiel var en av de 41 ledende norske borgere som bidro til å gjøre opprettelsen av Det Kongelige Frederiks Universitet (Universitetet i Oslo) mulig gjennom donasjoner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Mads_Wiel_-_norsk_trelasthandler[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Norsk biografisk leksikon, oppført som Mads Truelsen Wiel, Norsk biografisk leksikon ID Mads_Wiel_-_2, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]