Madeleine Carroll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Madeleine Carroll, egentlig Marie-Madeleine Bernadette O'Carroll (født 26. februar 1906 i West Bromwich, England, død 2. oktober 1987 i Marbella, Spania) var en britisk skuespillerinne.

Carroll arbeidet som fransklærerinne og som modell for hatter, før hun debuterte på scenen i London i 1927 og hadde sin filmdebut det påfølgende år. Carroll ble snart en populær stjerne og medvirket i to Hitchcock-filmer, Mannen som visste alt (The 39 Steps) og Secret Agent.

I 1936 kom Carroll til Hollywood, der hun som aristokratisk vakre blondine medvirket i en lang rekke filmer. Hennes søster ble drept under blitzen i London under andre verdenskrigen, og Carroll vendte da tilbake til Europa for å arbeide som sykesøster for Røde kors ved feltsykehus, blant annet i Frankrike. For sin innsats ble hun benlønnet i 1946 med Frankrikes fremste orden, Hederslegionen. Etter krigen medvirket hun i bare tre filmer, før hun dro seg tilbake.

Hun arbeidet siden for Unesco og medvirket en del på scene og i radio. Carroll var gift fire ganger, blant annet med skuespilleren Sterling Hayden i årene 1942-1946.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]