Macsen Wledigs drøm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Macsen Wledigs drøm (walisisk Breuddwyd Macsen Wledig, hvor ordet wledig betyr høvding) er en tekst fra walisisk mytologi, den tar utgangspunkt i Magnus Maximus, som var romersk keiser fra 383 til 388, etter å ha tatt makten ved et kupp.

I den walisiske teksten Macsen Wledigs drøm drømmer keiseren om en vakker kvinne i et land langt borte, og sender sine menn verden rundt for å finne henne. Omsider finner de Helen (eller Elen) i borgen Caernarfon i Wales. Hun er datter av en lokal høvding, eller en romersk guvernør. Hun samtykker til å gifte seg med ham. Når det viser seg at hun er jomfru, gir Macsen råderett over hele Britannia til hennes far, og bygger tre slott til henne. Helens brødre Cynan og Gadeon er Macsens nødvendige allierte og bidrar avgjørende til at han kan gjenvinne kontrollen over Roma når han vender tilbake dit. Som lønn for dette får de og deres soldater en del av Gallia som gave, den delen som kjennes som Bretagne.

Magnus Maximus opptrer i både engelsk og walisisk mytologi. I Geoffrey of Monmouths Historia Regum Britanniae kalles han Maximianus, og Geoffrey beskriver samspillet mellom ham, hans offiserer og britiske høvdinger under den romerske okkupasjonen av England. Geoffreys tekst avviker såvidt mye fra den walisiske teksten at det er grunn til å tro at de ikke er basert på hverandre, men heller på en eldre muntlig tradisjon.

Fortellingen «bruker historisk materiale i en snuoperasjon for å gjøre britene, her waliserne, til de som bestemmer kursen og blir herrefolk når romernes grep svekkes - nettopp i tiden mot slutten av 300-tallet. [...] waliserne har bearbeidet sin fortid som et folk invadetr av romere.»[1]

Fortellingene om Magnus Maximus' samhandling med britene gjenfortelles ofte som en del de britiske emner, arturmytene og moderne historisk fantasy; han er også emnet for den moderne walisiske balladen «Yma o Hyd», innspilt 1981. Da Charlotte Guest i 1840-årene utga boken Mabinogion tok hun ikke bare med de fire kjernefortellingene De fire grenene av Mabinogi, men også 8 andre walisiske middelalderfortellinger. Macsen Wledigs drøm en av disse åtte.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kilde for sitat og vurderinger er Jan Erik Rekdals innledning i Keltiske myter, 2006

Teksten på norsk[rediger | rediger kilde]

Wikisource-logo.svg Wikisource: The Dream of Maxen Wledig – originaltekst