Ma’agan Michael

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ma'agan Michael (hebraisk skrift מַעֲגַן מִיכָאֵל, betyr Michael-ankerplassen) er en kibbutz i Israel. Den er den største kibbutzen i landet med et folketall på over 1 400 innbyggere (utenom innhentet arbeidskraft), og hører til Hof HaCarmel regionale kommune.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Nahal Taninim

Kibbutzen ligger 30 km sør for Haifa og 70 km nord for Tel Aviv nær Middelhavet vest for Karmelberget. I sør ligger kibbutzen Ma'ayan Zvi og i nord Taninimelva. Den ligger nord for den store arabiske landsbyen Jisr az-Zarqa.

Det opprinnelige stedet var en forblåst, treløs sandsteinsås (eolianitt). Noe av dette landområdet var en del av den tørrlagte Kabarra-sumpen. De nærliggende Timsah-kildene, som er kilden til Taninimelva, er en av de få lokale kildene for brakkvann for de mange fiskedammene rundt kibbutzen.Nahal Taninim naturreservat ligger sør for kibbutzen og her ligger en gammel romersk dam og akvedukt som er restaurert.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ma'agan Michael ble grunnlagt den 25. august 1949 av en gruppe på 154 medlemmer og 44 barn, som slo seg sammen i 1942, de fleste av hebraisk opprinnelse. Den fikk navnet Ma'agan (ankerplass) fordi de ønsket å leve av fiske, og Michael etter Michael Polak, som donerte penger til Palestina Immigrant Colonization Association (PICA).

Gruppen hadde først base i en midlertidig Jewish Agency-leir i Pardes Hanna, hvor de lærte seg det de trengte for å skape en selvstendig tilværelse, mellom hvordan dyrke sitrusfrukter og holde husdyr, kyr, får og høns.

Etter hvert fikk gruppen med seg yngre emigranter fra Tyskland og Østerrike. Gruppen forble i Pardess Hanna frem til slutten av andre verdenskrigen, mens flere medlemmer ble sendt utenlands som sendebud. Andre ble med i Den jødiske brigaden, Palmach, arbeidet i andre kibbutz i Dødehavsområdet i eller i den nyopprettede våpenindustrien.

I 1946 flyttet hovedkvarteret til Haganah gruppen til et midlertidig sted i Rehovot. Denne bebyggelsen ble benyttet som skalkeskjul for en hemmelig undergrunnsfabrikk som produserte 9mm-ammunisjon til Stengun. I denne perioden levde medlemmene i kibbutzen et dobbeltliv for å skjule den ulovlige våpenfabrikken for de britiske myndighetene. I 1948 ble fabrikken flyttet til det nyopprettede Military Industries (TAAS). Stedet i Rehovot er i dag bevart som Ayalon Museum.

Det meste av jordbruksområdet til kibbutzen var tørrlagt land fra Kabarra-sumpen, som ble drenert i 1920-årene med støtte fra baron Rothschild og utført av jødiske pionérer og lokale beduiner. Et lite myrområde er tilbake, og blir benyttet som beitemark for hester og som naturreservat.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]