MS «Vestgar» (1957)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
MS «Vestgar»
«Vestgar» i Oslo under Kyststevnet 2014
Generell info
SkipstypeFerje
Bygget1957 ved Høivolds Mekaniske Verksted
FlaggstatNorge
RegisterMS «Vestgar»
StatusI drift
IMO‑nr.7739997
Tekniske data[a]
Lengde35,23 meter
Bredde6,38 meter
Tonnasje220
Lasteevne91 tonn

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt
«Vestgar» i Bergen havn

MS «Vestgar» er en tidligere langrutebåt for Øygarden utenfor Bergen som er fredet av Riksantikvaren. Den var en periode omdøpt til «Fredsbudet» og seilte som misjonsbåt. Den fikk tilbake sitt opprinnelige navn i 2007, og er for tiden under restaurering.

MS «Vestgar» ble levert i februar 1957 fra P. Høivolds Mek. Verksted i Kristiansand. Båten var sertifisert for 252 passasjerer, og hadde 2 salonger med i alt 171 sitteplasser. Den gikk som langrutebåt mellom Øygarden og Bergen. Etter at veiutbygginga i Øygarden tok til ble passasjergrunnlaget mindre, og ruta ble lagt ned 30. mai 1979.

«Fredsbudet»[rediger | rediger kilde]

I 1979 ble båten solgt til pinsebevegelsen i Norge og omdøpt til Misjonsbåten «Fredsbudet».

Som misjonsbåt var den et av fellestiltakene til pinsebevegelsen, og den seilte langs norskekystenevangeliseringsoppdrag. Den la gjerne til ved små og ofte veiløse lokalsamfunn, der oppmøtet i begynnelsen var stort. Men etter hvert som mange steder ble avfolket og fiskere bare hadde korte opphold i land, ble besøkstallet redusert.

Vinteren 2005–2006 gjennomgikk båten en større ombygning og modernisering av lugarer og toaletter. Det ble også laget en plass på dekk, slik at det kunne holdes friluftsmøter ved kaikanten.

«Fredsbudet» hadde de siste årene sertifikat som opplæringsfartøy og kunne ha praksisplasser for sjøfolk både i maskinrommet og på dekk.

I juni 2007 solgte pinsebevegelsen båten, delvis på grunn av høye driftskostnader, men mest fordi den stod overfor en omfattende og kostbar, nødvendig ombygging.

Restaurering[rediger | rediger kilde]

Båten ble kjøpt tilbake til Øygarden og fikk igjen navnet «Vestgar». Planen er at den skal bli et levende kulturminne og tilbakestilles til sin opprinnelig utgave som rutebåt. Oppussingsarbeidet er stort sett basert på dugnadsinnsats og gaver. I januar 2014 ble sjøbussen fredet av Riksantikvaren.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]