MKAD

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Krysset mellom MKAD og E115/M8 (Jaroslavl-motorveien)
Rushtid på MKAD

MKAD er en ringvei rundt byen Moskva.

Navnet er en transliterasjon av det russiske ordet МКАД, som er et akronym for Московская Кольцевая Автомобильная Дорога (Moskva Automobil-Ringvei).

Veksten i biltraffikken i og rundt Moskva på 1950-tallet fikk byplanleggerne til å innse at Russlands største metropol trengte en vei som kunne lede innkommende trafikk bort fra hovedveiene som gikk gjennom byen. MKAD åpnet i 1961. Veien fulgte Moskvas daværende bygrense, hadde fire kjørefelt og en lengde på nøyaktig 109 km. Selv om den ennå ikke var en motorvei, så hadde den motorveikryss der den krysset andre større veier, svært få trafikklys og en fartsgrense på 100 km/t. MKAD markerte lenge Moskvas bygrense, til Moskva begynte å annektere territorier utenfor ringveien på 1980-tallet.

I 1995–1997 ble veien utvidet fra de opprinnelige fire til ti kjørefelt, og alle kryssene ble planskilte, fotgjengerbruer ble bygget, trafikklysene ble fjernet, og en solid betongbarriere ble installert mellom kjøreretningene. I 2001 ble det forbudt for alle saktegående kjøretøy å bruke MKAD, og den renoverte veien fikk status som motorvei. Russland hadde ingen veier som ble regnet som fullverdige motorveier før dette.

MKAD er en av Europas tyngst trafikkerte veier. Den leder også europaveiene E22, E30, E105 og E115 forbi Moskva.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]