M72

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Basisdata
OpphavslandNorge
Produsent(er)Nammo[1]
Tekniske data
Skyteklar M72
M72s avfyringsmekanisme

M72 eller M72 LAW er en panservernrakett i 66 mm kaliber. Det er et engangsvåpen som ble utviklet i USA av Frank Spinale og andre mens de jobbet for Hesse-Eastern Division av Norris Thermadore. Våpenet er videreutviklet mange ganger, og produseres i dag av Nammo Raufoss AS i Norge og på Nammos fabrikk i Mesa, Arizona, USA.

M72 ble den amerikanske hærens og det amerikanske marinekorpsets viktigste individuelle panservernvåpen etter 1963, da den ble tatt i bruk i stedet for M31 HEAT og M20A1 «Super Bazooka».[2] Den skulle egentlig senere erstattes, sammen med FGM-77 Dragon, av FGR-17 Viper, men ble erstattet av M136 AT4 i stedet for.

I det norske Forsvaret erstattet våpenet Energa geværgranat som individuelt panservernvåpen på 1960-tallet.

Stridshodene for panserbruk virker etter hulladningsprinsippet. Et piezoelektrisk brannrør sørger for å detonere hovedladningen når prosjektilet treffer målet. M72 har effekt mot lettpansrede mål, bunkere og lignende.

M72 er ett av de mest eksporterte våpen fra Norge.

M72 lages i to øvingsversjoner, en med innebygget løp for 9 mm pistolammunisjon, og en med innebygget løp for 21 mm øvingsgranat.

Teknisk[rediger | rediger kilde]

Våpenet består av en rakett inne i en utskytningsenhet som består av to rør. Det ene røret er pakket inn i det andre. Et lokk i hver ende gjør hele våpenet vanntett i transportmodus. Det ytre røret inneholder avtrekker, ladearm, for- og baksikte. Innerrøret inneholder sporet som rommer avtrekkermekanismen og en sikringssplint. Når de to rørene trekkes fra hverandre holdes de to delrørene i stilling av sporet, og sikringssplinten beveges under avtrekkermekanismen og både låser våpenet i uttrukket stilling og spenner avtrekkermekanismen. Etter at våpenet har blitt armert, er det ikke lenger vanntett, selv om det skulle klappes sammen igjen til transportstilling.

Under avfyring blir drivstoffet i rakettmotoren fullstendig forbrent før det forlater løpet. Drivgassene har en temperatur på rundt 760 °C. Raketten driver det 66 mm store stridshodet uten vesentlig rekyl. Idet prosjektilet kommer ut av løpet, spretter seks finner ut og stabiliserer prosjektilets flukt.

Etter avfyring er ikke lenger avfyringsenheten brukbar og kan kastes. De tomme rørene brukes noen ganger som attrapper til øvelser. På grunn av våpenets engangsnatur behandlet i alle fall den amerikanske og kanadiske hæren det som en enkel granat.

Varianter[rediger | rediger kilde]

US varianter[rediger | rediger kilde]

Modellnavn Beskrivelse
M72 66 mm Talley enkeltskudds rakettvåpen, forladet med HEAT-stridshode
M72A1 M72-variant; forbedret rakettmotor
M72A2 M72-variant; forbedret rakettmotor
M72A3 M72A1/A2-variant; forbedret sikkerhet
M72A4 M72-variant; raketten forbedret for høyere gjennomslagskraft, forbedret utkasterrør
M72A5 M72A3; forbedret utkasterrør
M72A6 M72-variant; stridshode med lav gjennomslagskraft og større sprengeffekt; forbedret utkasterrør
M72A7 M72A6-variant; US Army M72A6-variant for US Navy
M72E8 M72A7 variant; rakettmotor som kan avfyres fra innelukket rom; forbedret utkasterrør
M72E9 M72 variant; stridshode med forbedret effekt mot panser; forbedret utkasterrør
M72E10 M72 variant; HE/fragmenterende stridshode; forbedret utkasterrør

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.nammo.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Mary T. Cagle "History of the TOW Missile System" page 10, US Army 1977 Redstone Arsenal Pdf file of official TOW history Arkivert 18. august 2016 hos Wayback Machine. that discussed the new family of antitank weapons, the M72 LAW, the Dragon and the TOW

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]