Våpenreim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
To rifler med 2-punktreimer. Reimen til høyre har flere justeringsmuligheter.

En våpenreim, ofte bare kalt reim, er en stropp eller sele designet for bære et skytevåpen eller til stabilisering under skyting. Reim kan benyttes i flere skytestillinger.

Vanlige oppsett[rediger | rediger kilde]

2-punkts reim[rediger | rediger kilde]

2-punktsreim er det eldste og mest kjente designet, og fungerer ved at reimen er festet to steder på våpenet, ofte i hver sin ende slik at det stabilt kan bæres på ryggen med reimen over skulderen eller på skrått over fremsiden av kroppen. Det er vanlig å også bruke 2-punktsreimer til skytestøtte dersom de kan justeres til formålet.[1][2] Det finnes mange ulike moderne mekanismer for hurtigjustering av reimlengde.

En spesiell ikke-justerbar variant av 2-punktsreimen kalles «ching sling» eller «CW sling» (sling betyr reim på engelsk) oppkalt etter henholdsvis Eric S. H. Ching og Carlos Widmann. Disse oppstod som en del av Jeff Cooper sitt konsept om «speiderriflen» (scout rifle), og er en enkel reim som skal fungere både som bærestropp og stabilisering under feltskyting.[3]

3-punkts reim[rediger | rediger kilde]

En 3-punkts reim er festet til våpenet på tre steder. Det er en mer komplisert reim, men har fordelen at våpenet vil holde seg i den stillingen det slippes. Slik kan man for eksempel unngå at våpenet subber i bakken når man skal bruke hendene til noe annet.[4]

1-punkts reim[rediger | rediger kilde]

1-punktsreimen er en spesialisert reim som gjør det mulig å raskt bytte mellom hvilken skulder man skyter fra.[4] Når man slipper våpenet med en 1-punktsreim vil det henge nedover. Våpenet blir lettere å manøvrere, men skytteren må bære mer av våpenets vekt og våpenet får ofte en tendens til å dingle. 1-punktsreimen regnes å være best egnet for kortsiktig taktisk bruk.[4]

Monteringsstandarder[rediger | rediger kilde]

Det er flere festestandarder for montering av våpenreimer, hvorav noen kjente er en slags sopphodeformet reimbøyle (engelsk sling swivel stud), hurtigfester med trykknapp (engelsk quick detach (QD) eller flush cup, for eksempel montert med en rampemuffe), og krokfeste (for eksempel HK-reimbøyle eller Magpul Paraclip-reimbøyle).

Bredden på reimfestet er ofte tilpasset reimbredden. På europeiske reimer har det vært vanlig med reimbredder på 20 eller 30 mm, mens på amerikanske våpen har det vært vanlig med reimbredder på 25.4 mm, 31.75 mm eller på 38.1 mm (1 toms, 1-1/4 toms eller 1-1/2 toms).

Swivel-feste[rediger | rediger kilde]

Swivel-fester på en Marlin 25N-rifle, festet på kolben og forskjeftet.

«Swivel»-feste (engelsk sling swivel stud) er en eldre monteringsstandard hvor en sopphodeformet reimbøyle monteres på våpenet.[5] Enkelte toføtter, som for eksempel Harris,[6] bruker også swivel-feste. Festet kan monteres til våpenet på mange måter, for eksemepl ved hjelp av tre- eller maskinskruer festet direkte i skjeftet[7] eller via adaptere fra andre monteringsstandarder som picatinny eller M-LOK. Dimensjonene på swivel-fester kan variere mellom fabrikanter. Omtrentlige mål er en diameter rundt 8.9 mm, flateavstand på rundt 7.6 mm og monteringshull på rundt 3.7 mm.[trenger referanse]

Hurtigfeste med trykknapp[rediger | rediger kilde]

EnFN-SCAR L med et svart QD- reimfeste montert bakpå våpenet.

Hurtigfeste med trykknapp (engelsk quick detach (QD) eller flush cup) er en annen type reimfeste. Reimbøylen har da trykknapp, mens hulrommet hvor reimen festes av og til kalles for «flush cup» ettersom monteringshullet «flukter» med og ikke stikker ut fra våpenets overflate. Dimensjonene på QD-fester kan variere med fabrikant, men festepunktet på bøylen har omtrenglig 9.4 mm diameter og monteres i en åpning i våpenet på omtrent 9.6 mm.[trenger referanse] Bøylen holdes på plass med rundt 4 kuler som bare trekker seg tilbake når trykknappen blir betjent. Hulrommet på våpenet kan være utformet slik at bøylen blir roterende eller ikke-roterende. QD-festepunkter kan monteres på mange måter, for eksempel ved å borre et hull og nedsenke en «flush cup», eller ved hjelp av en adapter til andre monteringsstandarder som picatinny eller M-LOK.

Jegerstropp[rediger | rediger kilde]

Jegerstropp er en variant som brukes til å gi en mer stabil skytestilling, men som ikke er ment til å bære våpenet med. For en høyrehendt skytter festes reimen oppe på venstre arm, og enten festes til forskjeftet av riflen (som en slags 1-punktsreim) eller holdes løst rundt venstre håndflate.

Bæresele[rediger | rediger kilde]

En bæresele er en reim som primært er laget for å bære våpenet, og brukes vanligvis ikke som skytestøtte. Dette er vanlig i for eksempel i skiskyting, hvor bæreselen på skiskytterriflen ofte er en separat del fra selve skytereimen.[8][9] Bæreselen er laget for å la skytteren bære våpenet med minimal forstyrrelse under skigåingen. Spesielle bæreseler har også blitt designet for panservernrifler[10] ettersom slike rifler ofte er for tunge til å bære i en vanlig reim.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Harllee, William Curry. U. S. Marine Corps Score Book: a Rifleman's Instructor. International Printing Company. ISBN 978-1-144-42930-8. 
  2. ^ Van Zwoll, Wayne. Hunter's Guide to Long-Range Shooting. Stackpole Books. ISBN 978-0-8117-3314-4. 
  3. ^ Petzal, David (2004). «Sling Shot This simple strap can be a hunter's best friend or worst enemy». Field and Stream. Field and Stream. 109 (11): 61. 
  4. ^ a b c Sweeney, Patrick. The Gun Digest Book of the AR 15. Iola, WI: Gun Digest Books. s. 145. ISBN 978-0-87349-947-7. 
  5. ^ RifleShooter Magazine - Installing Sling Swivels In Your Stock the Right Way by Patrick Sweeney
  6. ^ Harris Bipods
  7. ^ Gun Sling Swivels Guide - Fittings and Instructions
  8. ^ Maverick Biathlon - Harness How To Guide
  9. ^ YouTube - Biathlon Carrying Harness
  10. ^ "The Anti-Tank Rifle" by Steven J. Zaloga