Møllers Asyl barnehage

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Møllers Asyl barnehage i Arendal var Sørlandets og en av landets eldste barnehager, etablert i 1884. Den var godkjent for totalt 32 barn (0-6 år) og lå i Iuellsklev 3, og var en av to kommunale barnehager i enheten Barnehager Sentrum Øst. Ble nedlagt 2022 av kommunen.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Barnehagen er oppkalt etter doktor Alexander Christian Møller (1762–1847). Han var barnløs og i sitt testament, datert 29. november 1847, ble hans bestyrer Enkemadame Walzell tilgodesett med renter frem til sin død. Men etter hennes bortgang skulle 4000 specidaler med påløpende renter skjenkes til opprettelsen og vedlikeholdelse av et Barneasyl i Barbu. I testamentet skrev Møller at her kunne barn som tilhørte fattige familier plasseres om dagen mens foreldrene gikk på arbeid. Her skulle de også, om omstendighetene tillot det, få undervisning i skolekunnskap og håndarbeide.[1] Barnehagen ble etablert i 1884.

Bauta[rediger | rediger kilde]

Foran barnehagen sto en bauta med relieff av Alexander Christian Møller, laget av Jo Visdal. Bautaen ble satt opp i 1914. Da barnehagen ble nedlagt i 2021 ble den flyttet opp på Øvre Tyholmen foran bygningen Alexander Møllers Minde.

Arkivet[rediger | rediger kilde]

Arkivmateriale etter Agders Asyl barnehage befinner seg på KUBEN i Arendal. Arkivmaterialet består av to arkiver, et etter Legatstyret for Alexander Møllers barneasyl og et arkiv etter Møllers Asyl. I arkivet til legatstyret finnes bl.a. doktor Møllers testament. Arkivet etter Møllers Asyl omfatter bl.a. den tidlige perioden til barnehagen fra oppstarten i 1884.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Doktor Møllers siste vilje, Avtrykk.no, 24.11.2015

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]