Møbeltapetserer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Møbeltapetserer i arbeid

En møbeltapetserer er en håndverker med et arbeidsområde som hovedsakelig omfatter restaurering av gamle stoppede møbler og tillaging av nye.

En møbeltapetserer bygger opp underlag av bæreduk og fjærer, binder fjærene sammen og monterer på stoppmaterialer. Til slutt blir dette trukket med trekkmateriale i hud eller møbelstoff som man skjærer til.

En viktig del av arbeidet er vurdering av stilart, valg av materialer til møbelets enkelte deler, tilskjæring og stansing av forskjellige typer materialer og møbelsøm. En møbeltapetserer arbeider ofte i små verksteder eller møbelbedrifter og arbeidsoppgavene er for det meste spesialoppdrag.

Til forskjell fra industritapetserfaget består arbeidet i møbeltapetserfaget av mye håndarbeid, og materialene som brukes er naturmaterialer som hestetagl, krøllhår, alfagress, jute, silke med mere.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

I Norge i dag er utdannelsen til dette yrket innen utdanningsprogrammet Design og håndverk. Du må gå to år på skole og to år i lære ute i bedrift. Første skoleåret er Vg1 Design og håndverk og andre skoleåret er Vg2 Design og tekstil.

Møbeltapetsererfaget er (pr. 2016) med på Utdanningsdirektoratets liste over små og verneverdige håndverksfag. Dette innebærer blant annet at bedrifter innen faget mottar utvidet støtte fra fylkeskommunen når de tar inn nye lærlinger.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]