Krøllhår

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Krøllhår er et materiale framstilt av mellomlangt, elastisk dyrehår, for eksempel hestetagl (hår fra manen eller halen på en hest), kuhalehår, grisebust og kamelhår, som etter varmebehandling blir krøllete og som særlig brukes til stopning i møbler, madrasser og saler. Krøllhår holder formen godt og trekker ikke til seg fuktighet.

Framstilling og bruk[rediger | rediger kilde]

Såle av krøllhår laget av hår fra kuhaler.

Tradisjonelt ble krøllhår laget av mellomlange heste- eller kuhår. Hårene ble først renset og kokt. De ble så slått til tau eller spunnet til snorer eller store fletter, gjerne ved hjelp av en rokk, for å få den rette spensten. Hårene ble deretter varmet opp for å bli porøse, og tauet ble til sist plukket eller revet opp igjen, enten for hånd eller med maskiner.

Inntil 1960-åra var det vanlig å ta vare på hår fra hestemaner og haler når dyrene ble klippet og stelt. Hårene kunne selges til fabrikker som produserte krøllhår, for eksempel Norsk Krøllhårfabrikk. Materialet ble siden solgt til møbeltapetsererne og møbelfabrikkene som brukte det til polstring av møbler.

Bruken av krøllhår var også en del av gammel folkekultur. Kuhår har ypperlige egenskaper som fuktabsorberende stoff, og krøllhår av kyr ble brukt til innleggssåler. Sålen formes og syes deretter sammen.

Krøllhår ble tidligere også brukt som materiale i industri og håndverk, for eksempel som filter i papirproduksjonen i treforedlingsindustrien.

Hairlock er en krøllhårsmasse, hovedsakelig av svinetagl, formet og istøpt en gummiløsning. Betegnelsen krøllhår anvendes også feilaktig som betegnelse på det billigere, vegetabilske erstatningsmaterialet Crin végétal, også kalt «indiagræs», som framstilles av fibre fra bladene på dvergpalmen Chamaerops humilis.

Skumgummi og krøllhår er igjen tatt i bruk som stopningsmaterialer i norsk møbelindustri, i første rekke av madrassprodusentene. Begge er naturprodukter med gode bruksegenskaper.

Den stive hestetaglen var tidligere en handelsvare som ble solgt usortert til tau, snorer, hårsåler og møbelstopp, sortert til bruk i sikter, grove møbel- og kappestoffer og annet. Hvit hestetagl brukes også i fiolinbuer.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Tagl, stivt, langt hår i hale eller man på hest
  • Stry, korte, grove trevler av hamp eller lin utskilt ved hekling
  • Man (hår), nakkehår på hest
  • Silhår
  • Kapok («silkebomull»), ull-lignende fibre fra kapoktreet eller beslektede trær, brukt til stoppemateriale og annet

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]