Hopp til innhold

Mågelibanen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mågelibanen ble bygget i 1911–1912 for transport av anleggsfolk og utstyr til fjells i forbindelse med sprengingen av en 600 meter lang tunnel mellom Øvre og Nedre Bersåvatnet.
Mågelibanen

Mågelibanen var en to-spors pendelbane med to vogner som lå like ved Vetlavatnet og Mågeli kraftverk i Skjeggedal, ved Tyssedal i Odda kommune i Hordaland. Banen var 960 meter lang og hadde en høydedifferanse på 430 meter. Banens endestasjon Mågelitopp, populært kalt Topp, ligger 860 moh.

Mågelibanen inngikk i det industrielle kulturlandskapet i Skjeggedal og kulturmiljøet rundt det fredete kulturminne Tyssedal kraftanlegg.

Historie[rediger | rediger kilde]

Mågelibanen ble bygget i 1911–1912 av Tyssefaldene AS for transport av anleggsfolk og utstyr til fjells i forbindelse med kraftutbyggingen av Bersåvassdraget i Tyssedalsfjellene. Banen ble senere brukt av selskapet ved tilsyn og vedlikehold av anleggene og i forbindelse med senere kraftutbygginger i samme fjellområde.

3. april 1955 skjedde en alvorlig ulykke. Banen var den gang ikke godkjent for persontransport, men i forbindelse med påsken hadde man gitt dispensasjon. 12 personer og en god del bagasje var med banen oppover. I det bratteste partiet røyk wiren. Det fantes ingen sikkerhetssystemer som stoppet vogna. To personer døde, og flere ble alvorlig skadet.[1]

Oppgradering[rediger | rediger kilde]

I forbindelse med Tyssefaldenes 50-årsjubileum i 1956 ble banen oppgradert og gitt som folkegave til Tyssedals innbyggere. Da banen ble tillatt for offentlig personbefordring, fikk allmennheten lettere tilgang til de attraktive friluftsområdene ved Hardangervidda.

Nyere tid[rediger | rediger kilde]

Kabelbanen ble modernisert i 1988. En periode på slutten av 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet åpnet også banen for turistkjøring. Den ble et reisemål for besøkende og en del av opplevelsen av stenformasjonen Trolltunga. Banen var drift fram til 2012, da den ble stengt for kommersiell bruk av sikkerhetshensyn.[2] Miljøverndepartementet godkjente i 2013 en kommunal reguleringsplan for å bygge en 4300 meter lang bilvei med 13 hårnålssvinger til Topp, under forutsetning av at den øvre del av trallebanen ble bevart og at portalen nederst i anlegget ble stående.[2]

Tekniske data[rediger | rediger kilde]

Vertikal høydedifferanse 430 m
Horisontal lengde 814 m
Kjørelengde 960 m
Største stigning 42°
Kjørehastighet 1,5 m/s
Kjøretid 12 minutter
Egenvekt vogner 760 kg
Lastekapasitet 9 personer eller 1200 kg
Sporvidde 800 mm

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Eivind Pettersen, Halvor Folgerø. «NRK Hordaland». 
  2. ^ a b «Spikeren i kisten for Mågelibanen», nrk.no 13. mars 2013, besøkt 19. mars 2013

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata